Jak drahá je cena práce v Česku?

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Mzdové náklady zaměstnavatele jsou vyšší než sjednaná hrubá mzda se zaměstnancem. Zaměstnavatelé odvádí za zaměstnance sociální a zdravotní pojištění. Navíc zaměstnanci mají nárok na placenou dovolenou. Jak vysoké jsou tedy mzdové náklady zaměstnavatele?

Zaměstnavatelé odvádí za zaměstnance sociální pojištění (25 % z hrubé mzdy) a zdravotní pojištění (9 % z hrubé mzdy). Současně je potřeba počítat s tím, že zaměstnanec má během roku nárok minimálně na čtyřtýdenní zákonnou dovolenou. Většina zaměstnavatelů však nabízí týden dovolené navíc jako velmi žádaný firemní benefit, někteří zaměstnavatelé dokonce ještě o několik dní více. Pro mladé talentované zaměstnance je dostatek volna velmi důležitým aspektem při volbě zaměstnavatele. Průměrné měsíční mzdové náklady jsou tedy minimálně o 46 % vyšší než sjednaná hrubá mzda se zaměstnancem.

Praktický výpočet

Průměrné mzdové náklady si vypočteme u zaměstnance pracujícího za průměrnou mzdu, která v prvním čtvrtletí letošního roku činila 27 889 Kč. Pro zjednodušení budeme počítat, že zaměstnavatel poskytne zaměstnanci měsíční dovolenou. Zaměstnavatel bude tedy platit zaměstnance 12 měsíců, přičemž skutečně pracovat bude pouze 11 měsíců.

  • Při hrubé mzdě 27 889 Kč platí zaměstnavatel za zaměstnance 2 510 Kč na zdravotním pojištění a 6 973 Kč na sociálním pojištění.
  • Mzdové roční náklady jsou tedy 448 464 Kč (27 889 Kč + 2 510 Kč + 6 973 Kč)  × 12 měsíců).
  • Průměrné měsíční přímé mzdové náklady za měsíc skutečně odpracované práce jsou tedy 40 769 Kč (448 464 Kč: 11 měsíců).

Zvýšení hrubé mzdy z pohledu zaměstnance a zaměstnavatele

Jestliže se zaměstnanci zvýší hrubá mzda o 1 000 Kč, potom stoupnou mzdové náklady zaměstnavatele o 1 340 Kč (1 000 Kč × 1,34). Při započítání placené měsíční dovolené stoupnou přímé mzdové náklady o 1 462 Kč (1 340 Kč × 12 měsíců: 11 měsíců).

Nejlevnější je práce na dohodu do limitu

Pro zaměstnavatele je nejlevnější, když zaměstnanec pracuje na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou 10 000 Kč a méně. V těchto případech zaměstnavatel za zaměstnance neplatí sociální pojištění ani zdravotní pojištění. Povinné pojistné neplatí zaměstnavatel dále za zaměstnance pracujícího na dohodu o pracovní činnosti s měsíční odměnou 2 499 Kč a méně. Práce na dohodu o provedení práce je však omezena na 300 hodin za rok. Primárně je však práce na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti určena pro krátkodobé brigády.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí