Ze zkráceného úvazku se odvádí zálohová daň z příjmu

štítky Daně Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Ze mzdy ze zkráceného úvazku se vždy vypočítává a odvádí zálohová daň z příjmu fyzických osob, a to bez ohledu na výši měsíční hrubé mzdy. Neplatí zde limit 10 000 Kč jako u dohody u provedení práce, kdy se při nepodepsaném prohlášení k dani, odvádí srážková daň z příjmu.

Aby mohl zaměstnavatel při výpočtu čisté měsíční mzdy u zaměstnance uplatnit základní daňovou slevu na poplatníka ve výši 2 070 Kč a případně další daňové slevy (např. na studenta ve výši 335 Kč, invaliditu prvního a druhého stupně ve výši 210 Kč a na invaliditu třetího stupně ve výši 420 Kč), tak musí zaměstnanec u zaměstnavatele podepsat prohlášení k dani, tzv. růžový papír.

Kdy se neplatí daň z příjmu?

Při podepsaném prohlášení k dani z příjmu a uplatnění pouze základní daňové slevy na poplatníka se daň z příjmu fyzických osob neplatí do měsíční hrubé mzdy 10 290 Kč, při uplatnění i slevy na studenta do hrubé měsíční mzdy 11 900 Kč. Sociální a zdravotní pojištění se při práci na zkrácený úvazek platí vždy. Sazba sociálního pojištění činí 6,5 % z hrubé mzda a sazba zdravotního pojištění 4,5 % z hrubé mzdy. Zaměstnavatel dále platí za zaměstnance 25 % na sociálním pojištění a 9 % na zdravotním pojištění.

Pozor na dopočet do minima

Zdravotní pojišťovna musí vždy za svého zaměstnance obdržet měsíčně na účet 1 485 Kč. Jestliže hrubá měsíční mzda zaměstnance pracujícího na zkrácený úvazek je nižší než minimální mzda pro plný úvazek ve výši 11 000 Kč, potom zaměstnavatel stále platí na zdravotním pojištění 9 % ze skutečné hrubé mzdy zaměstnance a zaměstnanci je z jeho hrubé mzdy sražen na zdravotním pojištění zbytek do částky 1 485 Kč. Efektivní sazba zdravotního pojištění je v těchto případech vyšší než standardní sazba 4,5 %.

Praktický příklad

Student Černý studuje na VŠ a současně pracuje na zkrácený úvazek s hrubou měsíční mzdou 11 600 Kč. Z důvodu uplatněných daňových slev na poplatníka a na studenta je vypočtená zálohová daň z příjmu nulová. Na sociálním pojištění je studentovi Černému sraženo 754 Kč (11 600 Kč × 6,5 %) a na zdravotním pojištění 522 Kč (11 600 Kč × 4,5 %)

Kdy se dopočet neprovádí?

Při výpočtu odvodů na zdravotním pojištění se dopočet do minima neprovádí, jestliže se jedná o studenta, příjemce rodičovského příspěvku, invalidního či starobního důchodce, neboť v těchto případech se jedná o státního pojištěnce a zdravotní pojištění je placeno i státem. Z příjmů se zaměstnání odvádí státní pojištěnci na zdravotním pojištění vždy 4,5 %, a to bez ohledu na výši hrubé mzdy.

Petr Gola

Další články k tématu Zkrácený úvazek

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí