Potřebujeme úvěr nebo půjčku?

štítky Nakupování Úvěry a půjčky čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Když nemáme dostatek vlastních prostředků, tak může být úvěr nebo půjčka řešením, jak si pořídit nové auto, zařízení domácnosti nebo spotřebního zboží. Každý dluh je však potřeba si dobře promyslet, abychom se v budoucnu nedostali do finančních problémů.

Úvěr nebo půjčka je řešením, jak získat poměrně snadno peníze na cokoliv. Finanční instituce nám půjčí peníze, aniž bychom museli dokládat účel. Platí však pravidlo, že adresné úvěry jsou výhodnější. U neadresných úvěrů a půjček je sice jednodušší administrativa, ale v případě možnosti čerpání adresného úvěru je výhodnější využít této varianty, v konečném efektu je levnější.

Úvěr cenu prodraží

Nákupem zboží nebo služby na úvěr se konečné cena vždy prodraží, s tím je při pořizování zboží nebo služby na úvěr počítat. Jestliže je v rodinných možnostech na danou věc v dohledné době našetřit, tak je samozřejmě výhodnější nejdříve šetřit a teprve následně kupovat.

V některých případech je však úvěr správným řešením, neboť nemůžeme čekat. Když rodina auto potřebuje k dopravě do práce nebo samostatně výdělečné činnosti, potom je pořízení auta na dluh vhodným řešením. Čekat až rodina našetří není v takových nutných případech možné.

Dluhy plánujeme s ohledem na budoucnost

U všech úvěrů a půjček je potřeba jejich čerpání promyslet s ohledem na budoucí finanční možnosti rodiny a plánovat i s horší situací v budoucnu než je tomu nyní (např. výkon hůře placené práce, horší situace v podnikání). I při čerpán úvěru nebo půjčky je tedy vhodné mít na účtu železnou rezervu na několik měsíců, aby bylo možné i v případě dočasně nepříznivé finanční situace splácet dlužný závazek.

  • Každý dluh je potřeba zaplatit, jinak přichází na řadu exekuce. V současné době si finanční instituce své pohledávky velmi pečlivě hlídají. K případné exekuci přistupují poměrně rychle.
  • Možnosti exekutora jsou poměrně široké, od roku 2013 je možné postihnout exekučně i mzdu druhého z manželů. Manželé by proto měli vždy finance plánovat a řídit společně, měli mít přehled o rodinných aktivem i pasivech, aby se třeba jeden z manželů nedozvěděl o problémech až už je pozdě a exekutor klepe na dveře. Úvěr by měli manželé vybrat po společné debatě. 

Výběr úvěru a půjčky

Rozhodně ne každé zadlužení je špatné, záleží na konkrétní situaci. Aby však rodině nepřerostly dluhy přes hlavu, tak je nutné plánovat a řídit rodinné finance. Výběr správného úvěru je jedním z důležitých rodinných finančních rozhodnutí. Vhodné je jednotlivé varianty posuzovat dle celkového přeplatku úvěru, kolik rodina za úvěr zaplatí skutečně více, avšak s ohledem na délku splácení.

Nabídka finančních institucí na trhu se liší a je proto vhodné přizpůsobit půjčku rodinným potřebám a hlavně finančním možnostem.

Petr Gola

Další články k tématu Život s dluhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí