Kdy mluvíme o dobrém dluhu?

štítky Realitní trh Úvěry a půjčky čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Všichni si chceme plnit naše sny a přání, většina z nich je závislá na našich finančních možnostech. Když máme více peněz, tak můžeme cestovat, věnovat se naším koníčkům a dělat pouze věci, které nás baví. Když nemáme vlastní peníze, tak si je můžeme půjčit, abychom mohli upokojit naše tužby.

Život na dluh není pro žádnou rodinu snadný. Vždy je však potřeba rozlišovat mezi dobrým a špatným úvěrem. Zadlužení rodiny kvůli vlastnímu bydlení je správnou volbou a hypotéční úvěr dobrým dluhem.

Půjčka na dovolenou? Rozhodně ne

Dovolená, dárky nebo pořízení nového auta, vše můžeme díky pestré nabídce úvěrů a půjček na trhu velmi rychle pořídit. Zadlužit se v těchto případech však není rozhodně správné. Žít na dluh totiž není nikterak snadné a zaplacené úroky se musí zaplatit.

Exotická dovolená může rodinu dostat během několika měsíců do velkých finančních problémů, neboť dluhy se musí platit vždy, jinak přichází exekuce. Život s klepajícím exekutorem na dveře není přitom nikterak snadný.

V případě, že máme hlouběji do kapsy, tak si pořizujeme skromnější dárky a vyrážíme na levnější výlety (např. na kole). Zadlužit se kvůli dovolené nebo dárkům je hloupost.

Úvěr na bydlení je nutností

Naproti tomu zadlužit se kvůli bydlení je pro mladé lidi nutností. V příštích letech se dočkáme zvýšení nákladů za studium. Úvěr na studium bude rovněž patřit mezi „dobré dluhy“. Všechny zodpovědné rodiny finančně plánují, jedním ze zásadních finančních rozhodnutí je výběr nemovitosti a způsob financování jejího pořízení. Možnosti na trhu jsou skutečně pestré. Vždy je však dobré dodržet několik zásad:

  • Maximálně přizpůsobujeme nemovitost nejenom „vysněnému bydlení“, ale především finančním možnostem. Zdravě zhodnotit finanční možnosti rodiny i s ohledem na horší budoucnost, je velmi důležité. Pořizovaný byt či dům by měl odpovídat rodinným příjmům, aby se rodina nedostala do problémů se splácením úvěru.
  • Hypotéční úvěr je možné „ušít na míru“ rodinné situaci. Zvolením optimálních parametrů hypotéky může rodina významně ušetřit.

Vlastní bydlení je rozhodně finančně zodpovědné a hypotéčního úvěru není potřeba se bát. Při bydlení ve „vlastním“ totiž šetří rodina za pronájem, vlastněná nemovitost se dá vždy prodat nebo zdědit. Hypotéka nebo úvěr ze stavebního spoření navíc snižují daňovou povinnosti, od základu daně lze odečíst zaplacené úroky až do 300 000 Kč za rok. Např. zaplacené úroky o 60 000 Kč snižují daňovou povinnost o 9 000 Kč (60 000 Kč × 15 %). Úvěr na vlastní bydlení, které odpovídá finančním možnostem, je dobrým dluhem.

Rozdílné dluhy

Úvěru a zadlužení se nevyhne téměř žádná mladá rodina. Pořídit si bydlení „za hotové“ je téměř nereálné. Každá rodina však musí důkladně zvážit své finanční možnosti a dopad splátek úvěru na rodinný rozpočet. Dluhy se totiž platit musí vždy, jinak přichází exekuce… Žít na dluh je ve všech vyspělých zemích naprosto normální. Rozdílná je však příčina zadlužení – bydlení či vzdělání jsou velmi dobrými investicemi, naopak zadlužení kvůli vánočním dárkům či dovolené může rodinu zbytečně dostat do velkých finančních problémů. Tento druh úvěru nemá zkrátka ekonomické opodstatnění.

Potřeba „reálných“ plánů

Koordinace rodinných příjmů a výdajů je šancí, jak si splnit co nejvíce finančních přání. Základem je stanovení finančně dostupných cílů, které může rodina splnit. Hledat možnosti vyšších příjmů a cesty ke snížení rodinných výdajů.

Petr Gola

Další články k tématu Život s dluhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí