Rodinný strašák jménem exekuce

štítky Právo Úvěry a půjčky čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Exekuce není žádná legrace a rozhodně není záležitostí pouze podnikatelů. Všechny půjčky a úvěry je potřeba důkladně plánovat. Při finančních problémech s věřiteli komunikovat a snažit se vždy nalézt nějaké řešení. Exekuce totiž finanční problémy pouze zhoršuje.

Exekuce nepostihuje pouze podnikatele a firmy, kteří nejsou schopni splácet své závazky a dluží svým dodavatelům statisíce korun. Exekuce se nařizují i stokorunové dluhy. Finanční problémy se tedy rozhodně nevyplatí podceňovat, neboť se může situace ještě zhoršit.

Od ledna 2013 se novelou občanského soudního řádu posílala role věřitelů, proto se rozhodně nelze spoléhat na to, že se podaří exekuci uniknout. Pole působnosti exekutora je poměrně široké, např. exekuce přikázáním pohledávky na účtech povinného u bank a jiných peněžních institucí (např. stavebních spořitelen, pojišťoven), exekucí přikázáním jiné pohledávky, exekucí srážkou ze mzdy, exekucí prodejem movitých věcí, exekucí prodejem nemovitosti.

Domluva je základ

Dlužníci by měli vždy mít zájem svoji dočasně špatnou situaci řešit. Řada občanů má dluh na hypotéce, spotřebitelském úvěru nebo leasingu a dostane se do špatné finanční situace, např. je dočasně bez práce nebo mzda v nové práci je výrazně nižší než v době, kdy si úvěr vyřídili. Dlužníci, kteří se nacházejí ve složité finanční situaci by se měli co nejdříve spojit se svým věřitelem a zkusit se domluvit na nějakém řešení.

Banky a renomované finanční situace mají zájem na domluvě. řešením je třeba snížení splátky úvěru a tím pádem prodloužení celkové doby úvěru. Vždy je potřeba se co nejdříve dostavit za věřitelem a vysvětlit mu současné finanční problémy. Předejde se tak exekuci a soudním tahanicím.

Hrát „mrtvého brouka“ je špatné řešení

Velmi špatné řešení je hrát při finančních problémech mrtvého brouka a spoléhat se, že to nějak dopadne a časem se vše zaplatí najednou. Věřitelé jsou nuceni se o své pohledávky starat a velmi dobře je hlídat. Všechny finanční společnosti při neplacení podají velmi rychle návrh na exekuci. Aktivní přístup je možností, jak zabránit všem nepříjemnostem a neprodražit si dlužnou částku o náklady exekutora, které jsou vysoké.

Včasné řešení finančních problémů se vždy jednoznačně vyplatí.

Nepřebírat poštu se nevyplácí

Občané, kteří při finančních problémech nepřebírají poštu, nedělají dobře. Nekomunikováním a nepřebíráním pošty se situace pouze zhoršuje. Exekuce může být totiž soudně nařízena, i když nepřevezmete žádnou výzvu či doklad k upozornění na dluh do svých rukou. Pro exekuci se navíc nenařizuje žádné soudní jednaní, jak si někteří dlužníci mylně domnívají. Soud může exekuci nařídit i v případě, že žádný doklad nepřevezmete do svých rukou. U všech soudních a úředních listin platí institut fikce doručení.

Postup, že nepřevezmu žádnou poštu, a proto nebudu o dluzích informován a věřitelné nebudou moci po mě chtít požadovat žádné plnění, je nesprávný a ve svém důsledku velmi chybný.

Co když se exekuci nezabrání?

Všichni dlužníci by se měli snažit řádně plnit své závazky. Jestliže finanční situace to nedovoluje, tak je zapotřebí hledat nějaké řešení (nižší splátky, prodej nepotřebného majetku či stěhování z většího bytu do menšího a přeplatek použít na úhradu dluhu). Předejít exekuci se rozhodně vyplatí.

  • V některých případech se přesto stane, že se nepodaří exekuci zabránit. Když už k nařízení exekuce došlo, tak je potřeba celou situaci rovněž co nejdříve řešit. Čím dříve dojde k domluvě s exekutorem nebo čím dříve se dlužná částka uhradím, tím nižší budou celkové náklady exekuce.
  • Minimalizace nákladů exekuce by mělo být cílem všech dlužníků. Exekuce může trvat i několik let, což je pro většinu lidí velmi nepříjemné a psychicky náročné. Čím déle exekuce trvá a více úkonů musí exekutor provést, tím jsou náklady samozřejmě vyšší. Aktivní přístup je rovněž možností, jak snížit náklady exekuce.

Petr Gola

Další články k tématu Předcházíme exekuci

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí