Neplacení alimentů

štítky Právo Účty čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V Česku poměrně často dochází k situaci, že po rozvodu neplatí otec dítěte alimenty (dítě je většinou v péči matky). Pro matky samoživitelky se jedná o velmi nepříjemnou situaci. Životní úroveň matky s dítětem výrazně klesá a často se nachází v těžko řešitelné finanční situaci. Jak postupovat?

Samozřejmě nejlepší je ihned situaci řešit a již po několika dnech, co mělo výživné (alimenty) přijít na účet, otce dítěte kontaktovat a zkusit se nějak dohodnout. Velmi často se však dohodu nedaří najít, protože komunikace bývalých manželů vázne nebo otec dítěte zkrátka nehodlá plnit svoji zákonnou povinnost. V těchto případech je nutné situaci řešit, nespoléhat se, že otec dítěte se polepší a alimenty brzy doplatí a třeba ještě něco přidá.

Před řešením vymáhání dlužných alimentů formou exekuce nebo podáním trestního oznámení je vhodné bývalého manžela informovat, že pokud urychleně dlužné alimenty nezaplatí, tak se bude postupovat tímto způsobem. Někteří dlužníci raději dobrovolně zaplatí, než by měli oplétačky se soudem nebo exekutorem. Rovněž nehrozí pohrozením odebrání řidičského průkazu, což dlužníkům alimentů hrozí od letošního roku.

Exekuci co nejdříve

V případě, že bývalý manžel neplatí alimenty, je potřeba jednat co nejchleji. Osobní domluva je vhodná již po první nezaplacení a následně ji několikrát opakovat, jestli nedošlo k úhradě. Po čtyřech nezaplacených splátkách alimentů je vhodné se co nejrychleji obrátit na soud s návrhem na exekuci. A exekucí pověřit některý z exekutorských úřadů. Náklady na soudní jednání a exekuci bude hradit povinný (manžel neplatící alimenty).

Kdy je dlužné výživné trestným činem?

V případě, že nejsou alimenty placeny po dobu čtyř měsíců, tak se jedná o trestný čin. V § 196 trestního zákoníku (zanedbání povinné výživy) je uvedeno, že:

  • Kdo neplní svoji vyživovací povinnost po dobu delší než čtyři měsíce, ten bude potrestán odnětím svobody až na dva roky. V případě úmyslu dokonce na šest měsíců až tři léta. A na jeden rok až pět let v případě, že neplněním vyživovací povinnosti se uvede oprávněná osoba do stavu nouze, nebo když byl za takový čin v posledních třech letech odsouzen nebo potrestán.
  • Dlužníci často v případě trestního oznámení alimenty rychle doplatí. Splní tak podmínky účinné lítosti a trestný čin zanedbání povinné výživy zanikne, protože dluh je uhrazen dříve, než soud vynesl rozsudek.

Odebrání řidičského průkazu

Od letošního roku mohou soudy a exekutoři neplatičům alimentům odebrat řidičský průkaz. Pravděpodobně v praxi nebudou k tomuto kroku exekutoři a soudy přistupovat často, ale je to jeden z možných způsobů, jak přesvědčit dlužníky, aby urychleně dlužné alimenty doplatili. Proč si pospíšit s úhradou alimentů?

  • Řidičský průkaz odevzdají dlužníci alimentů na základě výzvy soudu na obecním úřadu. V případě neodevzdání řidičského průkazu a řízení jim hrozí samozřejmě pokuta a zákaz řízení až na jeden rok.
  • Jestliže dojde k uhrazení dlužné částky až po odebrání řidičského průkazu, potom je nutné počítat s tím, že řidičský průkaz nebude vrácen hned ten den, kdy byla částka zaplacena. O vydání řidičského průkazu bude totiž opět rozhodovat soud, eventuelně exekutor. Rozhodnutí může trvat i několik týdnů. Proto je pro dlužníky alimentů, kteří nechtějí být delší dobu bez řidičského průkazu, vhodné dlužné alimenty uhradit již na základě první výzvy.
  • Při odebrání řidičského průkazu kvůli neplacení alimentů a jeho následném vrácení, protože jsou dlužné alimenty již zaplaceny, nemusí otec (matka) dítěte znovu skládat řidičské zkoušky.

Kdy nelze řidičský průkaz odebrat?

Odebrat řidičský průkaz rodiči, který neplní svoji vyživovací povinnost a neplatí alimenty, nepůjde ve všech případech. Jestliže se např. otec rodiny potřebuje ke své práci nebo výdělečné činnosti řidičské oprávnění, potom nelze řidičský průkaz odebrat.

Petr Gola

Další články k tématu Alimenty pod lupou

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí