Když nemůžeme zaplatit všem

štítek Právo čtení na 2 minuty

foto: pond5, ilustrační fotografie

Malým firmám nebo podnikatelům se stává, že mají dočasně problémy s cash-flow. Jinými slovy se neshoduje termín přijetí platby a nutnosti zaplatit přijaté faktury a závazky vůči veřejným institucím. Zakázka je přitom zisková, pouze se příjem nekryje s výdajem. Co teď?

Mít dočasné problémy s penězi se může stát každému podnikateli. Přestože se plánuje, tak vlivem vynucených delších lhůt splatnosti pro našeho odběratele nebo zaplacení několika vydaných faktur po lhůtě splatnosti, nemá podnikatel dočasně na uhrazení všech závazků. Zaměstnancům se musí vždy zaplatit, poškodit si pověst u dodavatelů nechceme, proto podnikatel nebo firma často jako první neplatí v zákonném termínu povinné pojistné (sociální a zdravotní pojištění).

Nutnost s institucemi komunikovat

V případě nezaplacení sociálního a zdravotní pojištění je nutné se ihned s uvedenými institucemi spojit a vysvětlit jim důvod nezaplacení. Na nezaplacené pojistné je vhodné uzavřít např. dohodu o splátkách a tu bezpodmínečně dodržet. Dále je nutné odvést alespoň třetinu sociálního a zdravotního pojištění za zaměstnance, jinak hrozí trestní stíhání. Zdravotní pojišťovny totiž mohou dát návrh na trestní stíhání na zaměstnavatele, kteří srazí svým zaměstnancům zdravotní pojištění z jejich hrubé mzdy a neodvedou ho na účet zdravotní pojišťovny.

Problémy s cash-flow se musí řešit

Každý podnikatel nebo živnostník však musí problémy s cash-flow řešit rychle.

  • Lepší variantou je mít vždy připraven „krizový“ scénář (např. jaký majetek rychle prodat, nabídnout slevu odběratelům při okamžitém uhrazení nových faktur…).
  • Častou chybou je další dodávaní zboží či služeb společnosti, která neplatí v naději, že se vše rychle spraví. Ztrátový byznys je zapotřebí vždy co nejrychleji ukončit (menší ztráta je lepší než velká ztráta).
  • Dlužné pohledávky důsledně a rychle vymáhat. Neplacení včas znamená získání špatné pověsti, což je pro každou firmu katastrofa. Získat dobrou pověst totiž trvá dlouho, získat špatnou lze velmi rychle.

Ve Skandinávii se platí včas

Placení včas nepřináší problémy, když současně včas platby inkasujeme. Když pozdě inkasujeme, jsme časem taky nuceni platit opožděně. Proto je nutné odběratele důkladně prověřovat. Stát však podnikům a podnikatelům může taky pomoci, fungující a rychlou justicí a legislativou chránící věřitele, nikoliv dlužníky. Např. v zemích Skandinávie je dodržování lhůt splatnosti mezi podnikateli samozřejmostí. Společnosti nebo podnikatelé si neobjednávají služby či zboží, které by nemohli zaplatit. Raději svoji činnost včas ukončí. Návratnost pohledávek přihlášených za firmami v konkurzu je tak v těchto zemích velmi vysoká (přes 70 %). Zažitá podnikatelská etika je jedním z hlavních důvodů ekonomické vyspělostí těchto zemí.

Jak zvýšit včasnou úhradu? Třeba využitím skonta

Podnikatelé mající problémy s úhradou svých faktur ve splatnosti mohou zlepšit platební morálku svých zákazníků umožněním skonta (slevy) při rychlé platbě (např. do týdne, 14 dní).

Finanční zvýhodnění odběratelů platítícíh co nejdříve je běžné i ve světě. Např. 3% sleva (skonto) je dobrým motivačním prvkem. Skonto je možností, jak zlepšit cash-flow firmy.

Petr Gola

Další články k tématu OSVČ a faktury

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí