Během rodičovské dovolené se mohou rodiče vystřídat

štítky Pojištění Právo Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Velmi často se chtějí rodiče dítěte během rodičovské dovolené vystřídat, protože v tomto případě neztratí profesní kontakt na dlouho. Zvláště v případech, že oba rodiče mají zajímavou práci. Jak probíhá střídání rodičů během rodičovské dovolené?

Oba rodiče mají za zákona nárok na rodičovskou dovolenou, mohou ji dokonce čerpat současně, rodičovský příspěvek však vždy náleží jenom jeden. Proto čerpá rodičovskou dovolenou vždy pouze jeden rodič. Během rodičovské dovolené je však možné střídání rodičů.

Jak probíhá vystřídání rodičů?

Zpravidla nejdříve čerpá rodičovský příspěvek matka dítěte a otec dítěte nastupuje na rodičovskou dovolenou, jakmile dítě trochu odroste. Jestliže chce a může tedy matka dítěte nastoupit zpět do práce, tak ji může samozřejmě vystřídat na rodičovské dovolené otec dítěte. Vystřídání rodičů je poměrně snadnou administrativní záležitostí.

  • Zpravidla nejjednodušší je k poslednímu dni v měsíci, který předchází měsíci, kdy matka dítěte chce zpět nastoupit do zaměstnání, na vlastní žádost ukončit rodičovský příspěvek. Od dalšího měsíce bude na základě vlastní žádosti pobírat rodičovský příspěvek otec dítěte.
  • Při vystřídání během rodičovské dovolené zůstává výše rodičovského příspěvku stejná. Ideálním řešením je osobní návštěva obou rodičů na místně příslušném úřadu práce, kde se celá záležitost administrativně vyřídí. Matka dítěte ukončí pobírání rodičovského příspěvku a otec dítěte si zase o rodičovský příspěvek zažádá.

Žádost o rodičovskou dovolenou

Otec dítěte má na rodičovskou dovolenou ze zákona právo. Muži mají ohledně rodičovské stejná práva a nároky jako ženy. Žádosti o rodičovskou dovolenou je zaměstnavatel povinen vyhovět. Je však vhodné, i s ohledem na budoucnost ve firmě, čerpání rodičovské dovolené a vystřídání manželky na rodičovské dovoleno, konzultovat se zaměstnavatelem dopředu. Aby se mohl zaměstnavatel na tuto situaci připravit.

Jak dlouhá je rodičovská dovolená?

Rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek jsou dva odlišné instituty. Pobírání rodičovského příspěvku se nemusí shodovat s délkou rodičovské dovolené.

V praxi lze tedy pobírat rodičovský ve zvýšené výši dva roky a čerpat rodičovskou dovolenou tři roky.

K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni nebo zaměstnanci rodičovskou dovolenou v rozsahu, v jakém si požádají, ne však déle než doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.

Je samozřejmě možné čerpat rodičovskou dovolenou 4 roky, ale v tomto případě je nutná dohoda se zaměstnavatelem.

V praxi dochází někdy k situaci, že matka dítěte čerpá rodičovskou dovolenou do tří let věku dítěte, situace se však změní a chce nastoupit do zaměstnání dříve. Dřívější nástup zpět do práce je možný, ale pouze se souhlasem zaměstnavatele. Pro zaměstnavatele může být totiž dřívější nástup do zaměstnání komplikovaný, neboť má po dobu tříletou rodičovské dovolené, se kterou počítal, na uvedeném pracovním místě náhradu. Z tohoto hlediska je výhodnější se nejdříve dohodnout na dvouleté rodičovské dovolené a v případě nutnosti ji prodloužit na tři roky, prodloužení rodičovské dovolené musí zaměstnavatel vyhovět.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí