Výpověď během mateřské

štítky Právo Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Zaměstnankyně na mateřské nebo rodičovské dovolené jsou v ochranné době, zaměstnavatel jim tak nemůže dát klasickou výpověď pro nadbytečnost. Přesto může zaměstnankyně výpověď dostat, v jakých případech? Jak je to při smlouvě na dobu určitou?

V § 53 zákoníku práce jsou uvedeny případy, kdy je zaměstnankyně (zaměstnanec) chráněn zákonem, protože je v ochranné době. Když je tedy zaměstnankyně těhotná, nebo při čerpání mateřské a rodičovské dovolené nemůže dostat standardní výpověď dle § 52, písmena c) pro nadbytečnost, což je nejběžnější typ výpovědi ze strany zaměstnavatele.

Kdy může zaměstnavatel dát výpověď?

I během mateřské a rodičovské dovolené však může zaměstnankyně obdržet výpověď. Jedná se výjimečné případy.

Např. když se zaměstnavatel ruší nebo jeho část, nebo se zaměstnavatel přemisťuje.

V praxi jsou u zaměstnavatelů velmi oblíbené smlouvy na dobu určitou, protože v těchto případech se zaměstnavateli lépe optimalizuje počet zaměstnanců, neboť při uplynutí času není potřeba vyplácet zaměstnanci odstupné. Jestliže je uzavřena smlouva na dobu určitou, tak tato pracovní smlouva může skončit i v ochranné době. Pracovní poměr na dobu určitou totiž končí uplynutím času, ochranná doba nemá na tuto skutečnost vliv. Přestože je tedy zaměstnankyně těhotná nebo na mateřské či rodičovské dovolené, tak nemá právo zůstat v pracovním poměru.

Dohoda je možná vždy

I během ochranné doby může kdykoliv pracovní poměr skončit dohodou zaměstnavatele se zaměstnancem. V některých případech na to maminky mohou přistoupit, protože se jim práce u současného zaměstnavatele jeví neperspektivní a doufají, že do skončení rodičovské dovolené se jim podaří najít novou práci.

Navíc v případě, že pracovní poměr trval alespoň dva roky, tak má zaměstnankyně ze zákona nárok na odstupné, které činí trojnásobek průměrného výdělku, což může být zajímavá finanční injekce během rodičovské dovolené.

Ukončení zaměstnání ovlivní mateřskou na druhé dítě

Ukončení pracovního poměru dohodou během mateřské nebo rodičovské dovolené nemá vliv na výši mateřské (peněžitého příspěvku v mateřské) nebo rodičovského příspěvku na dítě, se kterým je maminka doma. Jiná situace by však byla v případě dalšího dítěte. Protože by maminka během rodičovské dovolené na první dítě nebyla již v zaměstnaneckém poměru, tak by jí nevznikl nárok na mateřskou na další dítě. U rodičovského příspěvku by záleželo na konkrétní rodinné situci. Výši rodičovského příspěvku a délku je možné přizpůsobit, když podmínku pojištění splní otec dítěte.

Celková výše rodičovského příspěvku činí 220 tisíc Kč. Rodiče si mohou zvolit délku pobírání rodičovského příspěvku a podle toho se přizpůsobí jeho výše. Ze zákona nesmí být rodičovský příspěvek vyšší než 70 % předchozího výdělku a nesmí činit měsíčně více než 11 500 Kč.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí