Rating ČR

štítek Studium čtení na 3 minuty

foto: Dům financí

Rating země chápeme jako mezinárodní nástroj pro posouzení její důvěryhodnosti. Vypovídá o stupni rizikovosti podnikání v dané zemi pro zahraniční firmy a vyčísluje pravděpodobnost, s jakou hodnocená země dostojí svým závazkům.

Pro stanovení kreditu země se investor nespoléhá jen sám na sebe, na svůj vlastní úsudek, ale v naprosté většině případů využívá hodnocení některé z předních uznávaných ratingových agentur. Mezi ty nejznámější můžeme zařadit Standard & Poor´s, Moody´s, Fitch-IBCA, Duff&Phelps, aj. První dvě jmenované agentury mají ve světě ratingu vynikající jméno a udělení ratingu od Moody´s a S&P´s je tak považováno za vysoce prestižní. Vzhledem k tomu, že rating odráží budoucí schopnost obsluhy dluhu a splnění závazků, vychází se při jeho stanovení především z pohledu do budoucnosti. V případě státu se zaměřuje na dva okruhy, a to na politické riziko, které odráží ochotu státu splatit dluh a ekonomické riziko, které ukazuje schopnost státu splatit dluh.

Při sestavování ratingu spolupracuje ratingová agentura jak s centrální bankou, tak s ministerstvy dané země, vládními agenturami, odbory a dalšími institucemi. Na základě získaných informací udělí státu příslušnou známku, která odpovídá rizikovosti země. Hodnocení se pohybuje na stupnici od A, které znamená nejvyšší kvalitu obligací, do C, popř. D, kam spadají velice rizikové obligace, které mají stěží kdy šanci stát se investiční příležitostí. Takto hodnocené země jsou vysoce rizikové. Nejvyšší rating získávají nejvyspělejší země světa, které nabízí investorům stabilní ekonomiku s nízkou inflací, nezaměstnaností, vzdělaným obyvatelstvem a kvalitní infrastrukturou. Patří sem např. Francie, Německo, Nizozemsko, USA, Austrálie, Kanada a další. Na opačném pólu se nachází země s vysokým zadlužením, jejichž ekonomika se potýká se závažnými problémy a celkovou platební neschopností. Mezi tyto patří např. Pákistán, Mongolsko, Indonésie či Argentina.

A jak si v hodnocení stojí Česká republika? Rating České republiky je oceněním její úvěruschopnosti na zahraničních trzích, zobrazuje kvalitu českého státu jako dlužníka a jeho ekonomické schopnosti dodržet vydané vlastní závazky a splatit včas a v úplném množství úroky i jistinu dlužné částky. Rating české republiky zaznamenal v poslední době zlepšení, kdy agentura Standard & Poor’s zvýšila hodnocení dlouhodobých závazků v domácí měně ze A na A+ a rating závazků v cizí měně z A-/A-2 na A-/A-1. Na toto kladné hodnocení zareagovala i koruna, která posílila zhruba o 5 haléřů. Zásluhu na příznivějším hodnocení české ekonomiky mají především tři aspekty. Především je to schválení první části rozpočtové reformy a víra v další reformní snahy vlády, které budou vézt k redukci deficitů, přijatelný schodek běžného účtu platební bilance a také hospodářský růst země. Z tohoto je zřejmé, že reformy jsou důležité, jelikož bez nich by začalo docházet ke zhoršování státních financí již během první poloviny příštího desetiletí a toto zhoršování by se velmi rychle prohlubovalo. Příčinou takového zhoršení je odchod silné produktivní populační vlny z 50. let minulého století do penze. Agentura Moody´s ponechala sice rating Česka na stupni A1,cení si ale reformní snahy země. Agentura naposledy měnila hlavní rating České republiky v listopadu roku 2002. Tehdy ho zvýšila z Baa1 na dnešní známku A1.

Jaký má rating pro danou zemi význam? Rating v sobě v podstatě zahrnuje pro investory důležité parametry, jako je výše zadlužení státu a jeho vývoj a také perspektivu vývoje ekonomiky do budoucna. Ovlivňuje tak celkový pohled investorů na daný stát. Zhoršení ratingu by tak mohlo vést k nechuti zahraničních investorů přinést nový kapitál. Ocenění je významné také v tom, že země jako dlužník musí za rozdíl mezi nejlepším ratingovým oceněním a svým horším oceněním věřitelům platit tzv. kreditní přirážku, která právě zohledňuje horší kvalitu dlužníka. Prakticky to znamená, že stát má kvůli horšímu ratingu dražší úvěry.

Hana Hutlová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí