Optimální portfolio podle Domu financí II.

čtení na 3 minuty

foto: Dům financí

V našem druhém díle o optimálním portfoliu se podíváme, které další produkty stojí zato vlastnit. V minulém díle jsme si říkali, že pokud chceme mít peníze vždy k dispozici, je nejlepší využívat běžný účet a na něm držet částku tří měsíčních platů. Ukázali jsme si proč se stalo stavební spoření v poslední době tolik populární a proč je dobré ho vlastnit. V dnešním dílesi ukážeme výhody investičního životního pojištění a penzijního připojištění (ne­plést s důchodovým pojištěním)

Je třeba si hned na začátku uvědomit, že čím více chceme, aby naše peníze vydělávaly, tím déle je musíme oželet. Penzijní připojištění a investiční životní pojištění na tomto pravidlu přímo staví. U obou dnešních produktů se velice projevuje systém složeného úročení. Složené úročení znamená, že úroky z námi vloženého vkladu se připočítají právě k našim vkladům a další období se úroky počítají z celé částky. Tímto systémem se s přibývajícími roky spoření dostáváme na velice zajímavé částky.

Typickým finančním instrumentem, který je zaměřen na tvorbu rezervy, je investiční životní pojištění. Jistě, životních pojištění je celá řada, ale sestavujeme přece OPTIMÁLNÍ portfolio… IŽP v sobě spojuje výhody výnosného spoření a pojištění se pro případ smrti. Na investiční životní pojištění se můžeme přeneseně dívat také jako na vstupenku do světa investic. S penězi, které plynou do IŽP nehospodaří samotná pojišťovna, ale jsou přes ni vkládány do podílových fondů dle přání pojištěného. Díky tomu, že investiční životní pojištění je velice flexibilní, je možno si opravdu cokoliv nastavit, tzn. můžeme své prostředky dravě zainvestovat a počítat s ročním zhodnocením 8 – 10 %, nebo zvolíme raději konzervativnější profil s předpokládaným výnosem okolo 4 % p. a. a nebo si zvolíme zlatou střední cestu v podobě vyváženého profilu s výnosem asi 6 – 7 % ročně. Další výhodou životního pojištění je daňová odčitatelnost našich vkladů až do výše 12 000 ročně. Z tohoto údaje již můžeme tušit jaká je optimální částka pro vklad na investiční životní pojištění… Nespornou a poslední výhodou investičního životního pojištění je možnost sjednat si zároveň ke spoření výhodné úrazové připojištění. Životní pojistka není záležitost několika let, proto je důležité abychom se na ni dívali z celoživotního hlediska. Pokud životní pojistku právě zakládáte, nebo se k tomu teprve rozhodujete, určitě věnujte čas vhodnému výběru. Dobrou službu ve výběru Vám může poskytnout Dům financí…

Druhý finanční instrument, který si dnes představíme, má název penzijní připojištění. Z hlediska doby, po kterou bychom neměli na naše peníze sahat, se penzijní připojištění pyšní nejdelší. Již z názvu nám musí být jasné, že si zde spoříme na penzi. V dnešní době spekulací o udržitelnosti aktuálního penzijního systému nám musí být jasné, že čím více se v tomto směru spoléháme na sebe, tím více si budeme vískat. Penzijní připojištění je státem podporováno ve dvou případech. V měsíčních úložkách nám stát naše penzijní připojištění podporuje státním příspěvkem v těchto výších:

měsíční vklad měsíční státní příspěvek
100,– 50,–
200,– 90,–
300,– 120,–
400,– 140,–
500,– 150,–

V případech, když si chceme na penzijní připojištění spořit více, bonifikuje stát tyto úložky možností daňového odpočtu a to až do výše 12 000. Uveďme si tedy na příkladu jak by penzijní připojištění fungovalo:

Pokud naspoříme za jeden rok 1 200, což je nejmenší možná roční částka, stát nám přispěje 600 Kč.

Pokud si naspoříme za rok 6 000 Kč, stát nám přispěje 1 800 Kč.

Pokud si naspoříme za rok 18 000 Kč, stát nám přispěje 1 800 Kč a k tomu si můžeme z daňového základu odečíst 12 000 Kč, což znamená, že nám stát vrátí 1 440 až 3 840 Kč ze zaplacených záloh na daň z příjmů.

Aby toho nebylo málo, penzijní fondy za to, že jste si u nich penzijní připojištění uzavřeli, připíšou z celkové částky úrok. Pohybuje se okolo dvou a půl procenta. Někdy se však vyšplhá až na 4 %.

Opět o výběru a správném zainvestování Vašich peněz do toho kterého životního pojištění a toho kterého penzijního připojištění Vám může poradit v poradně Dům financí… V posledním díle o optimálním portfoliu si řekneme jak nejlépe zainvestovat své peníze na kapitálovém trhu…

Martin Málek

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí