Optimální portfolio podle Domu financí I.

čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

Ptáte se jestli máte své úspory dobře uloženy, aby jste je měli vždy při ruce a něco Vám i vydělaly? Pokud ano, pojďme se tedy podívat jaké jsou dnes nejlepší možnosti uložení momentálně nepotřebných peněz, které jen tak leží na běžném účtě nebo na vkladní knížce…

Pokud se chceme dopídit kam nejlépe naše úspory uložit, budeme si muset udělat rozbor našich možností. Otázka zní jakou částku a hlavně na jak dlouho jsme naše peníze schopni oželet. Pojďme se nejdříve podívat na naše běžné účty co nám jsou schopny nabídnout. Běžný účet je zpravidla úročen maximálně 0,5 % ročně. Peníze na běžném účtě jsou ihned dostupné, takže běžný účet je perfektní na pokrytí aktuální spotřeby, tzn. platba v obchodech, menší transakce a výběry hotovosti z bankomatů. Na zhodnocování úspor je ale běžný účet naprosto nevhodný. Pokud si srovnáme jeho úročení s inflací, tak nám vychází, že naše peníze se průměrně znehodnocují dvěmi procenty ročně. Ovšem nezavrhujme ho úplně. Řekněme si, že nejlepší je držet na běžném účtě obnos ve výši tří měsíčních platů. Proč právě tolik? Vychází to ze statistiky. Tři měsíční platy totiž stačí na pokrytí drtivé většiny situaci, kdy potřebujete rychle platit. Ostatní situace můžete v klidu pokrýt prostředky uloženými na jiných finančních programech. Vkladní knížka. Nuže, řekněme si otevřeně, že těmto produktům již dávno odzvonilo. Peníze jsou na nich neskutečně dlouho vázány (výpovědní lhůta může být i dva roky!!!). Úročení také není valné. Pohybuje se někde okolo jednoho procenta, takže se naše peníze znehodnocují asi 1,5 % ročně. Termínované vklady. Banky těmito produkty již zdokonalily podmínky pro jejich klienty, protože doba do výběru se oproti vkladním knížkám značně zkrátila a úročení již také není tak tragické. Pohybuje se zhruba mezi 0,8 až 1,5 % ročně. Pokud nás stále zajímá jak nejlépe peníze zhodnotit, nejsou tyto již vyjmenované produkty pro nás to pravé, protože se stále pohybujeme pod pomyslnou hladinou inflace.

Je čas se vynořit. Je tomu již dlouho, co se lidé v České republice naučili využívat stavební spoření. Z hlediska zhodnocení peněz, je to dobrý produkt. Za šest let se nám peníze zde uloženy zhodnotí 6,5 % ročně. Poněvadž jsou vklady ze zákona pojištěny a stát drží nad stavebními spořitelnami dohled, stává se stavební spoření prvním produktem, který Dům financí doporučuje mít ve svém portfoliu. Zatím vedle běžného účtu.

Martin Málek

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí