Důchody a podpora v nezaměstnanosti

štítky Penze Sociální dávky přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Podmínky ohledně nároku na podporu v nezaměstnanosti se liší u invalidních důchodů, starobních důchodů, předdůchodů nebo pozůstalostních důchodů. Kteří důchodci mohou dostávat i podporu v nezaměstnanosti?

Nárok na podporu v nezaměstnanosti nemají příjemci starobního důchodu (řádného ani předčasného). Ani pracující starobní důchodci nemají po skončení zaměstnání, ze kterého odváděli pojistné, nárok na podporu v nezaměstnanosti, jak vyplývá z § 44 zákona o zaměstnanosti.

Předdůchodci nejsou nijak omezeni

V předdůchodu jsou čerpány vlastní naspořené finanční prostředky na smlouvě o penzijním připojištění nebo doplňkovém penzijním spoření. Předdůchod tedy nevyplácí stát ale příslušná penzijní společnost. Předdůchodci tak mohou současně pobírat předdůchod a podporu v nezaměstnanosti. Přiznání předdcůhodu nijak neomezuje přístup k podpoře v nezaměstnanosti.

Jak je to u pozůstalostních důchodů?

Pobírání vdovského důchodu, vdoveckého důchodu nebo sirotčího důchodu není překážkou pro nárok na podporu v nezaměstnanosti. Pozůstalostní důchody slouží k finanční kompenzaci z důvodu úmrtí manžela (manželky) nebo otce (matky). Na výši pozůstalostních důchodů nemá vliv vlastní mzda či odměna příjemce tohoto důchodu ani jeho majetková situace, nevylučuje se tedy ani nárok na podporu v nezaměstnanosti při splnění zákonných podmínek.

Jaká je situace u invalidních důchodů?

Příjemci invalidního důchodu prvního a druhého stupně mají při získání potřebné doby pojištění nárok na podporu v nezaměstnanosti jako ostatní občané. U invalidní důchodců třetího stupně se postupuje dle § 25 zákona o zaměstnanosti, kde je uvedeno, že uchazečem o zaměstnání se nemůže stát fyzická osoba v době, po kterou je invalidní ve třetím stupni s výjimkou fyzické osoby, která je invalidní ve třetím stupni a je schopna výdělečné činnosti za zcela mimořádných podmínek.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí