Skončení rodičovské dovolené a podpora v nezaměstnanosti

štítky Právo Sociální dávky přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Pro přiznání podpory v nezaměstnanosti musí být získána minimální doba pojištění a výše podpory v nezaměstnanosti závisí na výši předchozích rozhodných příjmů. Jak vysoká je však podpora v nezaměstnanosti při získání potřebné doby pojištění pouze formou náhradní doby pojištění?

Do potřebné minimální doby pojištění pro nárok na podporu v nezaměstnanosti se započítávají i náhradní doby pojištění (např. rodičovská dovolená). V praxi dochází k situaci, že se matka nebo otec dítěte evidují na úřadu práce právě po skončení rodičovské dovolené. V těchto případech sice daný rodič získá potřebnou minimální dobu pojištění v rozsahu 12 měsíců v posledních dvou letech, ale neměl rozhodné příjmy. V těchto případě se tedy podpora v nezaměstnanosti počítá z průměrné mzdy a jedná se o tzv. minimální podporu v nezaměstnanosti.

Jak vysoká je minimální podpora v nezaměstnanosti?

V prvních dvou měsících činí minimální podpora v nezaměstnanosti 15 % z průměrné mzdy za první tři čtvrtletí předchozího roku, v dalších dvou měsících potom 12 % a v následujících měsících 11 %. Průměrná mzda za I. až III. čtvrtletí roku 2022 činila 39306 Kč. To znamená, že minimální podpora v nezaměstnanosti v roce 2023 je následující:

  • 5896 Kč za první dva měsíce (39306 Kč × 0,15)
  • 4717 Kč za další dva měsíce (39306 Kč × 0,12)
  • 4324 Kč za následující měsíce (39306 Kč × 0,11)

Rychlé hledání zaměstnání

Pro příjemce minimální podpory v nezaměstnanosti je vzhledem k její nízké částce co nejrychlejší nástup do nového zaměstnání ještě důležitější než pro lidi pobírající „normální“ podporu v nezaměstnanosti, která je výrazně vyšší.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí