Odstupné odsouvá nárok na podporu v nezaměstnanosti

štítky Právo Sociální dávky přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

V případě, že zaměstnanec obdrží výpověď pro důvody, na kterých nenese vinu, tak mu náleží zákonné odstupné. Částka odstupného závisí na době trvání pracovního poměru a výši příjmů. Jaký vliv má odstupné na podporu v nezaměstnanosti?

Nejčastějšími důvody pro nárok na odstupné je zrušení zaměstnavatele, přemístění zaměstnavatele a nadbytečnost zaměstnance. Dle § 67 zákoníku práce č. 262/2006 Sb. se výše odstupného liší v závislosti na délce trvání pracovního poměru.

  • Ve výši jednonásobku průměrného výdělku zaměstnance náleží odstupné, když pracovní poměr u zaměstnavatele trval méně než rok
  • Ve výši dvojnásobku průměrného výdělku zaměstnance náleží odstupné, když pracovní poměr u zaměstnavatele trval alespoň 1 rok a méně než 2 roky
  • Pokud trval pracovní poměr déle než dva roky, tak činí odstupné již trojnásobek průměrného výdělku.

Posunutí podpory v nezaměstnanosti

Obdržení odstupného odsouvá nárok na podporu v nezaměstnanosti, nesnižuje však celkovou podpůrčí dobu. To v praxi znamená, že při registraci na úřadu práce po obdržení tříměsíčního odstupného se začne podpora v nezaměstnanosti dostávat na účet až od čtvrtého měsíce. V prvních třech měsících je bývalý zaměstnanec finančně zabezpečen formou právě obdrženého odstupného. Celková podpůrčí doba pro nárok na podporu v nezaměstnanosti se však nesnižuje, to znamená, že např. občané starší 55 let mohou čerpat podporu v nezaměstnanosti celých 11 měsíců ale až od čtvrtého měsíce evidence na úřadu práce.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí