Kdo je vlastně osobou bez zdanitelných příjmů?

štítky Pojištění Právo čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jako osoba bez zdanitelných příjmů je v registru své zdravotní pojišťovny veden každý pojištěnec, kterého nemůže zdravotní pojišťovna zařadit do některé jiné kategorie. V praxi jsou tak OBZP nejenom lidé v domácnosti, věční studenti, ale také lidé s velmi vysokými pasivními příjmy.

Kdo má příjmy ze závislé činnosti, ten je v počítačovém systému své zdravotní pojišťovny veden jako zaměstnanec. Povinnost ze zákona podat příslušnou „přihlášku“ a „odhlášku“ má zaměstnavatel daného zaměstnance. Osoby samostatně výdělečné činné musí oznámit zahájení samostatné výdělečné činnosti své zdravotní pojišťovně do 8 dní a následně jsou pro účely placení zdravotního pojištění vedeny jako OSVČ. Státní pojištěnci (např. penzisté, studenti, ženy na rodičovské dovolené) zpravidla musí rovněž sami ohlásit, že jsou státními pojištěnci a že zdravotní pojištění za ně bude platit stát. Kdo nemůže být veden ani v jedné z těchto tří kategorií, toho zařadí zdravotní pojišťovna i „automaticky“ jako osobu bez zdanitelných příjmů.

OBZP nemůže být v jiné kategorii

Zatímco někteří pojištěnci mohou být současně i ve více kategoriích současně, tak kdo je OBZP, ten není v počítačovém programu své zdravotní pojišťovny veden v žádní jiné kategorii. Souběh OBZP a jiné kategorie není možný.

Praktický příklad

Penzista Lukáš je sice v řádném starobním důchodu, ale ještě pracuje na zkrácený úvazek pro zaměstnavatele XY a současně ještě vykonává samostatnou výdělečnou činnost. V registru své zdravotní pojišťovny je pan Lukáš veden jako státní pojištěnec, zaměstnanec i OSVČ. Zdravotní pojištění odvádí standardně ze zaměstnání (hrubou mzdu má 20000 Kč) a jako OSVČ při výpočtu ročního zdravotního pojištění nemusí dodržet minimální vyměřovací základ, neboť jeho samostatná výdělečná činnost je pro účely placení zdravotního pojištění považována za vedlejší samostatnou výdělečnou činnost.

Praktický příklad

Paní Milena byla sankčně vyřazena z úřadu práce, přestala být tedy státním pojištěncem a nyní je osobou bez zdanitelných příjmů. Když byla státním pojištěncem, tak za ni zdravotní pojištění platil stát, nyní si musí zdravotní pojištění sama platit jako OBZP. Všichni občané v evidenci na úřadu práce jsou pro účely placení zdravotního pojištění státními pojištěnci. Sankční vyřazení z úřadu práce se paní Mileně prodraží.

Petr Gola

Další články k tématu Daňové povinnosti OBZP

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí