Důchodové nároky OBZP

štítky Penze Pojištění přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Zatímco platba zdravotního pojištění je pro OBZP povinná, tak platba sociálního pojištění nikoliv. Vyplatí se v těchto případech platba dobrovolného důchodového pojištění?

Pokud OBZP neplatí měsíční platby na zdravotním pojištění řádně a včas, tak příslušná zdravotní pojišťovna po ní následně pečlivě a důsledně vymáhá nejenom dlužné pojistné, ale i dlužné penále.

V případě, že si OBZP neplatí dobrovolné důchodové pojištění, tak se sice aktuálně nic neděje a není za tuto skutečnost penalizována, ale v budoucnu může mít závažné důchodové problémy. Nárok na starobní důchod totiž nevzniká automaticky dosažením důchodového věku, ale je nutné získat i minimální dobu pojištění.

Nutnost minimální doby pojištění

Pro přiznání starobního důchodu je nutné získat dobu pojištění alespoň v rozsahu 35 let. Žadatelé o starobní důchod, kteří minimální dobu pojištění nesplní, nemohou pobírat starobní důchod na účet. Navíc minimální doba pojištění je nutná i pro přiznání invalidního důchodu. U invalidního důchodu se minimální doba pojištění liší dle věku. V praxi tak někteří občané nedostávají invalidní důchod na účet ne proto, že nemají dostatečné zdravotní problémy, ale pro nezískání minimální doby pojištění.

Navrhované změny

Zákonné změny v legislativním procesu navíc počítají s nutností získání doby pojištění alespoň v rozsahu 40 let, aby mohl být přiznán předčasný důchod. Nároky na dobu pojištění tedy stoupají. Všechny OBZP by si tedy měly pečlivě promyslet, zdali si nepodají přihlášku k dobrovolnému důchodovému pojištění, neboť zpětná účast je legislativou omezena.

Petr Gola

Další články k tématu Daňové povinnosti OBZP

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí