Kdy požádat zaměstnavatele o roční zúčtování daně?

štítky Daně Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Většina zaměstnanců nemá žádné daňové starosti, neboť vše za ně vyřizuje zaměstnavatel. Při využití některého z daňových odpočtů nebo ročních daňových slev obdrží dokonce daňovou vratku. Musí však zaměstnavatele požádat o provedení ročního zúčtování daně. Do kdy?

O roční zúčtování daně mohou zaměstnavatele požádat zaměstnanci, kteří během roku 2022 pracovali pouze pro jednoho zaměstnavatele nebo pro více zaměstnavatelů postupně za sebou, přičemž nemají jiné zdanitelné příjmy dle § 7 až § 10 zákona o dani z příjmu vyšší než 6000 Kč. O roční zúčtování daně 2022 je nutné zaměstnavatele požádat do 15. 2. 2023.

Kdy vznikne nárok na daňový přeplatek?

Po provedeném ročním zúčtování daně často vzniká nárok na daňový přeplatek, o který je následně vyšší čistá mzda po provedeném ročním zúčtování daně. Podmínkou nároku na daňový přeplatek je nižší vypočtená daň z příjmu než činí zaplacené zálohy během roku. K této skutečnosti dochází, když je uplatněný některý z daňových odpočtů (např. úroky z hypotéky, kterou je řešena vlastní bytová situace, vklady na životní pojištění, dary, vklady na penzijní připojištění nebo vklady na doplňkové penzijní spoření). Dalším důvodem je nárok na některou z ročních daňových slev (slevu na manželku/a nebo školkovné).

Praktický příklad – Kterého zaměstnavatele požádat

Zaměstnanec Jan pracoval v lednu až září 2022 pro zaměstnavatele AB a od října do prosince 2022 pro zaměstnavatele CD. Žádné jiné zdanitelné příjmy pan Jan neměl. O roční zúčtování daně může pan Jan požádat zaměstnavatele CD, kterému musí předat i „Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2022“, které mu dodal zaměstnavatel AB.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí