Bezdůvodná výpověď zaměstnavatele

štítky Právo Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Zaměstnavatel může dát zaměstnanci pouze odůvodněnou výpověď dle zákoníku práce. Jaká je však situace u zaměstnance, který je již ve starobním důchodu?

V řádném důchodovém věku je možné pracovat i na smlouvu na dobu neurčitou a mít nadprůměrnou mzdu. Zaměstnanec pobírající starobní důchod má samozřejmě stejnou legislativní ochranu jako ostatní zaměstnanci. Se zaměstnavatelem ve starobním důchodu tedy nemůže zaměstnavatel ukončit pracovní poměr ihned na základě jednostranné bezdůvodné výpovědi.

Dvouměsíční výpovědní lhůta

I při ukončení pracovního poměru se zaměstnancem ve starobním důchodu výpovědí běží klasická dvouměsíční výpovědní lhůta, která začíná běžet od prvního dne následujícího měsíce po jejím doručení. Pobírání starobního důchodu na účet není žádným důvodem pro možnost libovolného ukončení pracovního poměru.

Praktický příklad

Pan Tomáš je v řádném starobním důchodu a zaměstnavatel s ním již nepočítá. Kvůli tomu, že je pan Tomáš starobní důchodce, tak s ním nemůže ihned bezdůvodně jeho zaměstnavatel ukončit pracovní poměr. Zaměstnavatel musí tedy panu Tomášovi dát klasickou výpověď pro nadbytečnost dle § 52, písmeno c) a panu Tomášovi vznikne nárok na odstupné. Dosažení důchodového věku totiž rovněž nezbavuje nároku na odstupné.

Bezdůvodnou výpověď může dát pouze zaměstnanec

Zákoník práce umožňuje podání bezdůvodné výpovědi pouze zaměstnanci, který tedy může pracovní poměr ukončit kdykoliv a bez udání důvodu. I v těchto případech však běží dvouměsíční výpovědní doba.

Petr Gola

Další články k tématu Co vědět o výpovědi

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí