Poradna: Nízký důchod a příspěvek na bydlení

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Anna: Mám nízký důchod pouze 11840 Kč a nyní mi zvedli nájem. Mám nárok na nějaký příspěvek na bydlení?

Státní dávkou, kterou je možné čerpat v takových případech, je příspěvek na bydlení. Nárok na tuto dávku však není automatický, je nutné splnit zákonné podmínky a o příspěvek na bydlení si požádat. Podat žádost o příspěvek na bydlení na příslušném úřadu práce mohou i příjemci starobního důchodu. Odchod do starobního důchodu není překážkou pro čerpání příspěvku na bydlení.

Rozhoduje více parametrů

Zdali přímo Vám vzniká nárok na příspěvek na bydlení Vám vzhledem k nedostatku potřebných údajů nejsem schopen říci. Pro přiznání příspěvku na bydlení je nutné, aby Vaše náklady na bydlení přesáhly 30 % (pokud bydlíte v Praze tak 35 %) Vašeho příjmu a současně těchto 30 % (v Praze 35 %) Vašeho příjmu nebylo vyšších než částka normativních nákladů na bydlení, která se liší v závislosti na tom, ve kterém městě či obci (počtu obyvatel) v nájemním bytě bydlíte.

První zákonnou podmínku splníte, jestliže Vaše rozhodné náklady na bydlení přesáhly částku 3552 Kč (30 % z 11840 Kč) nebo částku 4144 Kč (35 % z 11840 Kč), jestliže tedy inkasovaný státní důchod je Vaším jediným příjmem. Pro splnění druhé zákonné podmínky nemám dostatek podkladů, neboť jste nezaslala Vaše měsíční náklady na bydlení a ve kterém městě žijete a zdali žijete sama. Pro účely příspěvku na bydlení se totiž posuzují příjmy celé domácnosti.

Počítá se i případný vdovský důchod

Pro účely nároku na příspěvek se hodnotí veškeré rozhodné příjmy, tedy v případě nároku na vdovský důchod se jako příjem počítá celková částka měsíčně inkasovaného důchodu na účet.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí