Výpověď a nemoc

štítky Pojištění Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Během trvání výpovědní lhůty jsou zaměstnanci nemocensky pojištěni stejně jako před obdržením výpovědi. Vzniká tedy nárok na nemocenské dávky a toto odpracované období se jim hodnotí pro důchodové účely. Jak je to po skončení zaměstnání?

V případě pracovní neschopnosti ve výpovědní lhůtě má zaměstnanec nárok v prvních 14 dnech na náhradu mzdy od zaměstnavatele a od 15. kalendářního dne i na nemocenskou, kterou vyplácí místně příslušná OSSZ. Výpovědní lhůta nepřináší žádné omezení v oblasti nemocenských dávek.

Ochranná lhůta

Po skončení zaměstnání vzniká zaměstnanci nárok na nemocenskou pouze při nástupu v prvních 7 dnech od skončení pracovního poměru, kdy se jedná o tzv. ochrannou lhůtu. Náhradu mzdy však vyplácí zaměstnavatelé pouze za dobu trvání pracovního poměru. Po uplynutí výpovědní lhůty tedy náhrada mzdy zaměstnanci nenáleží, pouze případná nemocenská (až od 15. dne pracovní neschopnosti).

Jak je to s mateřskou?

Pro možnost čerpání mateřské plyne 180denní ochranná lhůta po skončení zaměstnání zakládajícího nárok na nemocenské pojištění. Podmínka je tedy splněna u zaměstnání, ze kterého bylo z hrubé mzdy nebo hrubé odměny odváděno sociální pojištění. Nárok na mateřskou ve zkušební době má tedy i budoucí maminka, která pracovala na zkrácený úvazek. Z hrubé mzdy ze zkráceného úvazku se vždy platí sociální pojištění a vzniká účast na nemocenském pojištění. Na mateřskou se přitom nastupuje osm až šest týdnů před očekávaným dnem porodu.

Odstupné nemá vliv na nemocenskou

Obdržení zákonného odstupného při ukončení pracovního poměru nijak nesnižuje nárok na případnou nemocenskou nebo mateřskou. Ani vysoké odstupné není překážkou pro čerpání nemocenské v případě pracovní neschopnosti vzniklé během ochranné lhůty.

Petr Gola

Další články k tématu Co vědět o výpovědi

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí