Rychlé ukončení pracovní smlouvy dohodou

štítky Právo Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Nejrychleji je možné pracovní poměr v praxi ukončit vzájemnou dohodou o ukončení pracovního poměru. V těchto případech je možné ukončit pracovní poměr ihned. Souhlasit však musí obě smluví strany, zaměstnavatel i zaměstnanec.

Podání výpovědi, ať už zaměstnavatelem nebo zaměstnancem, je jednostranným právním aktem. Výpověď stačí druhé straně doručit a následně dodržet dvouměsíční výpovědní lhůtu. Se vzájemnou dohodou však musí souhlasit obě strany, jedná se o dvoustranný právní akt. Na ukončení pracovního poměru vzájemnou dohodou tedy není žádný právní nárok. Pokud se zaměstnanec se zaměstnavatelem nedohodne, potom je nutné podat klasickou výpověď a dodržet dvouměsíční výpovědní lhůtu.

Praktický příklad

Zaměstnanec Filip obdržel zajímavou pracovní nabídku s citelně lepším finančním ohodnocením, než má u současného zaměstnavatele. Pan Filip by tedy chtěl ukončit pracovní poměr co nejdříve. Při podání výpovědi začne dvouměsíční výpovědní lhůta běžet až od prvního dne následujícího měsíce po doručení výpovědi zaměstnavateli.

Pro rychlejší ukončení pracovního poměru se bude muset pan Filip se svým zaměstnavatelem dohodnout, což se mu nakonec podaří. Základním předpokladem pro rychlé a důstojné ukončení pracovního poměru jsou vzájemné profesionální vztahy zaměstnavatele a zaměstnance.

Zaměstnavatel pana Filipa tedy s rychlým ukončením pracovního poměru souhlasí, nechce mu bránit v lepším pracovním uplatnění. Domluví se však s panem Filipem na základě pracovní dohody na kvalitním zaučení nástupce.

Petr Gola

Další články k tématu Co vědět o výpovědi

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí