Náleží nemocenské dávky u zkráceného úvazku?

štítky Penze Pojištění přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Někteří zaměstnanci mají obavy pracovat na zkrácený úvazek, aby měli případně nárok na nemocenské dávky a důchod. Jak je to se státními dávkami při práci na zkrácený úvazek?

Ze zkráceného úvazku se vždy odvádí sociální pojištění, proto mají všichni zaměstnanci pracující na zkrácený úvazek nárok na nemocenské dávky a odpracovaná doba na zkrácený úvazek se jim hodnotí do doby pojištění pro důchodové účely. Práce na zkrácený úvazek tedy není s ohledem na získání potřebné doby pojištění nijak znevýhodněna oproti práci na plný úvazek.

Nižší příjem = nižší dávky

Většina zaměstnanců má hrubou mzdu z práce na zkrácený úvazek nižší, než by měli v případě práce na plný úvazek. Výše nemocenských dávek však závisí na výši rozhodného příjmu. V případě podprůměrné hrubé mzdy z důvodu práce na zkrácený úvazek je tedy nutné počítat s tím, že nižší bude i případná nemocenská, mateřská, otcovská či ošetřovné.

Dva zkrácené úvazky = jedna doba pojištění

Výši státních důchodů, starobních i invalidních, ovlivňuje nejenom výše rozhodného příjmu, ale i získaná doba pojištění. Každý ukončený rok pojištění hraje při výpočtu státního pojištění velkou roli. Odpracovaný rok na zkrácený úvazek se přitom do doby pojištění započítává jako jeden rok, tedy ve stejném rozsahu jako odpracovaný rok na plný úvazek, nedochází k žádnému krácení doby pojištění z důvodu práce na zkrácený úvazek. Při práci na dva zkrácené úvazky současně však nedochází ke zvýšení doby pojištění, žádný měsíc se nemůže pro důchodové účely počítat jako dva měsíce. Práce na dva zkrácené úvazky současně je však pro důchodové účely přínosná v tom, že souhrnný příjem, ze kterého bylo zaplaceno sociální pojištění, je vyšší, což samozřejmě znamená vyšší státní důchod.

Petr Gola

Další články k tématu Práce na zkrácený úvazek

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí