Daňové zvýhodnění je efektivní pomocí rodinám

štítky Daně Domácnost přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Rodinná politika je velmi důležitá ve všech vyspělých zemích světa. V Česku jsou finančně podporovány rodiny s dětmi i formou daňového zvýhodnění. Jaké výhody přináší daňové zvýhodnění?

Daňové zvýhodnění snižuje přímo vypočtenou daň z příjmu, stejně jako např. sleva na poplatníka. Kvůli žádné jiné daňové slevě však nemůže vzniknout nárok na daňový bonus, to pouze v případě, že daňové zvýhodnění je vyšší než vypočtená daň z příjmu. Finanční užitek z uplatněného daňového zvýhodnění mají všichni daňoví poplatníci, tedy i lidé s nadstandardními příjmy i zaměstnanci pracující za minimální mzdu.

Minimální administrativa

Pro uplatnění daňového zvýhodnění není nutné pravidelně vyplňovat nějaké formuláře nebo si o jeho uplatnění složitě žádat. Zaměstnanec doručí mzdové účetní kopii rodného listu dítěte a potvrzení zaměstnavatele manžela (manželky), že daňové zvýhodnění neuplatňuje, případně jeho čestné prohlášení. Rovněž stát nemá pro daňové zvýhodnění vytvořenu speciální oddělení, veškerá administrativa se vyřizuje v rámci daňové agendy. Správa daňového zvýhodnění je tedy velmi efektivní a jednoduchá. Každé zvýšení daňového zvýhodnění je tedy správným krokem, jak finančně pomoci rodinám s dětmi.

Nepracující nemají na daňové zvýhodnění nárok

Zatímco přídavky na děti mohou čerpat rodiny, které splňují zákonné podmínky a nemají příjmy vyšší než stanovený limit (liší se v závislosti na počtu osob) a čerpají je teda i např. dlouhodobě nezaměstnaní, tak daňové zvýhodnění mohou uplatnit pouze výdělečně činní rodiče. V případě, že jeden z rodičů je výdělečně činný a druhý nikoliv, tak samozřejmě může daňové zvýhodnění uplatnit výdělečně činný rodič. Možnost uplatnit daňové zvýhodnění a v případě nízkého příjmu mít i nárok na daňový bonus je přitom i motivujícím faktorem pro rodiče s dětmi i pro přijmutí hůře placeného zaměstnání.

Petr Gola

Další články k tématu Daňové zvýhodnění

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí