Zaměstnání v předdůchodu

štítky Penze Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Pobírání předdůchodu neznamená, že se předdůchodce nemůže nechat zaměstnat. Jaké možnosti výdělku má předdůchodce?

Žadatelé o předdůchod zpravidla nemohou nebo nechtějí až do dosažení řádného důchodového věku pracovat a přitom se chtějí vyhnout krácení za předčasnost jako je tomu při volbě předčasného důchodu.

V některých případech však mohou obdržet zajímavou pracovní nabídku nebo se zlepší jejich rodinná či zdravotní situace a chtějí zase pracovat. Příjemci předdůchodu nejsou nijak limitováni a mohou pracovat i na smlouvu na plný úvazek na dobu neurčitou a mít neomezeně vysokou hrubou mzdu.

Zkrácený úvazek nebo pracovní dohody

V praxi však většina předdůchodců, kteří chtějí pracovat, volí práci na zkrácený úvazek nebo na některou z pracovních dohod. Zpravidla totiž již chtějí pracovat pouze omezenou dobu v týdnu. Z důvodu příjmu v předdůchodu přitom finančně vyjdou i s nižším příjmem ze zaměstnání.

Praktický příklad

Pan Jaromír pobírá již rok a půl předdůchod ze své smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. Do řádného důchodového věku mu chybí ještě více než jeden rok. Nyní se rozhodl přijmout pracovní nabídku na zkrácený úvazek. Pan Jaromír může mít hrubou mzdu ze zkráceného úvazku libovolně vysokou a současně bude pobírat vlastní naspořené peníze formou předdůchodu.

Sleva na poplatníka náleží i předdůchodcům

Při práci na standardní pracovní poměr, dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce mají předdůchodci nárok na slevu na poplatníka ve výši 2320 Kč, stejně jako ostatní zaměstnanci, podmínkou je podepsání prohlášení k dani u zaměstnavatele. Z důvodu pobírání předdůchodu se sleva na poplatníka nijak nekrátí. Z důvodu uplatnění slevy na poplatníka je daň z příjmu nulová až do hrubé měsíční mzdy či hrubé odměny ve výši 15400 Kč.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí