Práce na dohody a odstupné

štítky Právo Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Pro přivýdělek je práce na pracovní dohody oblíbená, hlavním důvodem je nižší zdanění u odměny do limitu. Jak je to však s nárokem odstupné při skončení zaměstnání?

Z dohody o provedení práce se neplatí sociální a zdravotní pojištění, jestliže je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně a z dohody o pracovní činnosti se neplatí sociální a zdravotní pojištění, pokud je hrubá měsíční odměna 3499 Kč a méně. V případě, že je hrubá odměna do limitu, tak neplatí sociální a zdravotní pojištění zaměstnanec ani zaměstnavatel.

Odstupné nenáleží

Při práci na některou z pracovních dohod je však potřeba počítat s tím, že v případě ukončení zaměstnání zaměstnavatelem nikdy nenáleží odstupné. Bez ohledu na skutečnost, jak dlouho zaměstnanec na některou z pracovních dohod pracuje nebo jak vysokou odměnu z pracovních dohod pobírá.

Jak je to u zkráceného úvazku?

Z hrubé mzdy ze zkráceného úvazku se vždy platí sociální a zdravotní pojištění, takové zaměstnání tedy vždy zakládá účast na nemocenském pojištění. Současně z takového zaměstnání vzniká nárok na odstupné, jestliže zaměstnanec obdrží výpověď od zaměstnavatele z legislativních důvodů, na kterých nenese vinu, nejčastěji tedy z důvodu nadbytečnosti, rušení zaměstnavatele nebo přemístění zaměstnavatele. Výše hrubé mzdy přitom není rozhodující. Při organizačních změnách musí tedy zaměstnavatelé počítat s tím, že zákonné odstupné náleží i zaměstnancům pracujícím na zkrácený úvazek.

Petr Gola

Další články k tématu Odstupné

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí