Jak je odstupné vysoké?

štítky Právo Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Vyplacená částka odstupného při obdržení výpovědi od zaměstnavatele z taxativně vyjmenovaných důvodů není stejně vysoká. Co je tedy dobré vědět o výpočtu odstupného?

V případě, že zaměstnanec obdržel od zaměstnavatele výpověď z důvodu zakládající nárok na odstupné, potom náleží odstupné nejméně ve výši

  • jednonásobku průměrného výdělku zaměstnance, jestliže pracovní poměr u zaměstnavatele trval méně než 1 rok
  • dvojnásobku průměrného výdělku zaměstnance, jestliže pracovní poměru zaměstnavatele trval alespoň 1 rok a méně než 2 roky
  • trojnásobku průměrného výdělku zaměstnance, když pracovní poměr u zaměstnavatele trval alespoň 2 roky

V případě, že obdrží zaměstnanec výpověď od zaměstnavatele z důvodu, že nesmí zaměstnanec podle lékařského posudku nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí anebo dosáhl-li na pracovišti určeném rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví nejvyšší přípustné expozice, potom náleží zaměstnanci odstupné nejméně ve výši dvanáctinásobku průměrného výdělku.

Ve vzájemné dohodě musí být uveden zákonný důvod

Nárok na zákonné odstupné mají i zaměstnanci, kteří ukončí se zaměstnavatelem pracovní poměr vzájemnou dohodou, a to za podmínky, že v dohodě je uveden některý ze zákonných důvodů, pro které náleží odstupné (tedy nejčastěji nadbytečnost zaměstnance). Pokud je v písemné dohodě takový důvod uveden, potom náleží odstupné ve stejné částce jako by podal výpověď zaměstnavatel. K žádnému krácení odstupného z důvodu ukončení pracovního poměru dohodou v těchto případech nedochází.

Splatnost odstupného

Dle zákoníku práce je zaměstnavatel povinen vyplatit zaměstnanci odstupné po skončení pracovního poměru v nejbližším výplatním termínu, jestliže se písemně se zaměstnancem nedohodne jinak.

Petr Gola

Další články k tématu Odstupné

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí