Jak vysoké je zahraniční stravné?

štítky Právo Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Zahraniční stravné náleží zaměstnanci, jestliže doba strávená mimo území České republiky je delší než jednu hodinu. Výše zahraničního stravného se pro jednotlivé země liší.

Náhrada stravného pro rok 2020 je stanovena ve vyhlášce č. 310/2019 Sb. Náhrada formou stravného se pro jednotlivé země liší a je stanovena pro většinu zemí buď v eurech, nebo v amerických dolarech. Pouze pro Švýcarsko a Lichtenštejnsko ve švýcarských francích a pro Velkou Británii v britských librách.

Zahraniční stravné v eurech

V eurech je nejvyšší náhrada formou stravného v Norsku (60 €), na Islandu (60 €) a v Dánsku (55 €). V dalších 17 zemích je potom 50 €, např. v Belgii, ve Finsku, v Irsku, v Lucembursku, na Kubě, v Nizozemí, ve Švédsku, v Itálii nebo v Koreji. Nejnižší náhrada stravného ve výši 35 € je např. v Bulharsku, v Chorvatsku, v Maďarsku, v Rumunsku, na Slovensku, ve Slovinsku, v Albánii či v Egyptě.

Zahraniční stravné v dolarech

V amerických dolarech je náhrada stravného nejvyšší v Japonsku (65 $) a ve Venezuele (65 $), v několika dalších zemích je to 60 $, např. v USA, v Singapuru, v Austrálii či v Angole. Nejnižší náhrada ve výši 40 $ je v Bruneji, následuje několik zemí, kde činí náhrada stravného 45 $, mezi tyto země patří např. Kolumbie, Malajsie, Panama, Paraguay, Salvador, Honduras či Laos.

Krácení zahraničního stravného

V základní výši náleží zaměstnanci zahraniční stravné, když doba strávená mimo území České republiky v kalendářním dni trvá déle než 18 hodin. Pokud doba v zahraničí trvá během dne od 12 hodin do 18 hodin, tak náleží zahraniční stravné ve výši dvou třetin sazby zahraničního stravného. Ve výši jedné třetiny náleží zahraniční stravné, pokud trvá doba cesty v zahraničí méně než 12 hodin, ale minimálně jednu hodinu.

Poskytnutí jídla v zahraničí

Jestliže bylo zaměstnanci během zahraniční cesty poskytnuto bezplatné jídlo, tak mu přísluší stravné ve výši zahraničního stravného snížené za každé bezplatné jídlo až o hodnotu:

  • 70 % zahraničního stravného, jde-li o zahraniční stravné v třetinové výši
  • 35 % zahraničního stravného, jde-li o zahraniční stravné v dvoutřetinové výši
  • 25 % zahraničního stravného, jde-li o zahraniční stravné ve výši základní sazby

Petr Gola

Další články k tématu Cestovní náhrady

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí