Pojistné u vedlejší činnosti

štítek Pojištění přečtete do minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Výkon samostatné výdělečné činnosti přináší při placení sociálního a zdravotního pojištění určité výhody.

V praxi se o vedlejší samostatnou výdělečnou činnost jedná nejčastěji při podnikání při zaměstnání, v důchodu, během studia nebo např. při pobírání rodičovského příspěvku. I invalidní důchodci mohou vykonávat samostatnou výdělečnou činnost odpovídající jejich zdravotnímu stavu, i v jejich případech se jedná o vedlejší samostatnou výdělečnou činnost.

Pojistné ze zaměstnání

Zaměstnanci přivydělávající si výkonem samostatné výdělečné činnosti odvádí ze zaměstnání povinné pojistné stejně jako ostatní zaměstnanci. Výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti nemá žádný vliv na výpočet sociálního pojištění a zdravotního pojištění z hrubé mzdy.

Nedodržuje se minimální vyměřovací základ

OSVČ vykonávající vedlejší samostatnou výdělečnou činnost odvádí sociální pojištění i zdravotní pojištění ze skutečného vyměřovacího základu. Nemusí dodržet minimální vyměřovací základ jako je tomu v případě výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti. Skutečným vyměřovacím základem je přitom polovina daňového základu.

Kdy se neplatí sociální pojištění?

Z vedlejší samostatné výdělečné činnosti se sociální pojištění dokonce vůbec neplatí, když je hrubý zisk do limitu. Za celý kalendářní rok 2019 je limitem částka 78476 Kč. Pro celý kalendářní rok 2020 je limitem částka 83603 Kč. Při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti po část roku se limit poměrně snižuje. Přehled o příjmech a výdajích na místně příslušnou OSSZ je nutné doručit, i když je sociální pojištění nulové. Zdravotní pojištění se však platí vždy, bez ohledu na dosažený příjem, tedy i např. z ročního zisku 10000 Kč.

Pozor na plnění oznamovacích povinností

OSVČ vykonávající vedlejší samostatnou výdělečnou činnost si musí u OSSZ i zdravotní pojišťovny plnit své zákonné oznamovací povinnosti, aby zařazení v registru pojištěnců odpovídalo skutečnosti.

Petr Gola

Další články k tématu Povinné pojistné

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí