Pozor na daňové platby

štítek Daně čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

S koupí nemovitostí jsou spojeny i daňové povinnosti. Veškeré daňové platby je nutné zohlednit do nákladů spojených s koupí nemovitosti. Jaké daně platí kupující a jaké prodávající?

Úplatný převod bytu nebo domu podléhá dani z nabytí nemovitých věcí. Daňové přiznání je potřeba podat do tří měsíců a daň vždy platí kupující. Sazba daně činí 4 % z daňového základu. Při koupi družstevního bytu se daň z nabytí nemovitých věcí neplatí. Převod družstevního bytu je jednodušší, neboť ani nedochází k vkladu na katastrální úřad a veškerá potřebná převodová administrativa se vyřídí na družstvu. Daň z nabytí nemovitých věcí se dále neplatí při darování nemovitosti a dědictví.

Praktický příklad

Paní Svobodová zdědila po otci byt v osobním vlastnictví. Paní Svobodová nebude platit z tohoto bytu daň z nabytí nemovitých věcí. Daň z nemovitých věcí však následně bude každoročně platit.

Daň z nemovitých věcí

Všichni majitelé nemovitosti platí každoročně daň z nemovitých věcí. Daňové přiznání se podává jenom jednou a následně pouze při změně podkladů pro výpočet daňové povinnosti. Do konce ledna 2019 musí daňové přiznání k dani z nemovitých věcí podat občané, kteří koupili nemovitost během roku 2018. Daň z nemovitých věcí se platí pro celý rok. Pro rok 2019 je nutné zaplatit daň do konce května 2019. Daň pro celý rok platí majitel k 1. lednu daného roku.

Praktický příklad

Pan Černý koupil 15. října 2018 byt v osobním vlastnictví. Pro rok 2018 platil daň z příjmu původní majitel nemovitosti. Pro rok 2019 bude daň z nemovitých věcí platit pan Černý. Do konce ledna 2019 bude muset podat daňové přiznání.

Jaké daně platí prodávající?

Z prodeje nemovitosti se nikdy neplatí sociální pojištění ani zdravotní pojištění. Tento pasivní příjem tedy nemá žádný vliv na nemocenské dávky, důchodové nároky či řešení vztahu se zdravotní pojišťovnou. Daň z příjmu fyzických osob se platí pouze v případě, že není splněna podmínka pro daňové osvobození, tedy že je splněn časový test, který se liší zejména v závislosti na tom, zdali měl prodávající v nemovitosti bydliště či nikoliv.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí