Je život v podnájmu větší svoboda?

štítek Realitní trh čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Rozumně se zadlužit kvůli kvalitnímu bydlení odpovídajícímu rodinné finanční situaci je správným finančním rozhodnutím. Přesto někteří lidé budou stále z různých důvodů upřednostňovat život v nájemním bydlení, což je příznivé pro majitele nemovitosti pronajímajících byt či dům. Proč bydlet v podnájmu?

Pořízení bytu či domu za účelem jeho pronájmu je pro řadu lidí zajímavou investicí. Výhodou při hledání vhodné nemovitosti určené k pronájmu je více času na výběr. Zájemci o nemovitost, kteří chtějí nákupem řešit svoji vlastní bytovou situaci, jednají více impulzivně a urychleně, což není vždy dobře. Občané pořizující nemovitost za účelem jejího pronájmu zpravidla již předem přesně vědí, kde chtějí nemovitost koupit, v jakém stavu a do jakého finančního limitu a dokážou si na takovou nabídku i počkat.

Podnájem = rychlejší změna práce

Zejména pro mladé lidi, kteří ještě nemají vyřešenu svoji profesní kariéru, je život v podnájmu výhodný. Mnohem rychleji je možné se přestěhovat za prací do jiného města. Vyzkoušet si život na více místech je pro budoucnost jistě příznivé, neboť se následně hledá nemovitost ve městě či obci, kde život nejlépe odpovídá vlastním představám. Život v podnájmu je většinou levnější než splácení hypotéky, navíc při finančních problémech lze najít levnější bydlení. Nabídka nemovitostí určených k pronájmu se zvyšuje.

Zodpovědnost se následně vyplatí

Pořízení vlastního bydlení a každoměsíční splácení hypotéky je někdy náročné, ale v konečném důsledku výhodné. Penzisté žijící ve vlastní nemovitosti, kteří již nemají žádné finanční závazky, mohou případně nemovitost prodat a koupit menší a z finančního rozdílu si zpříjemnit podzim života.

Kdy je podnájem správnou volbou?

Dlouhodobé nájemní bydlení rozhodně není pro každého a takové rozhodnutí musí odpovídat životnímu stylu. Zejména pro mladé lidi – během studií na vysoké škole a během prvních pracovních let je ale podnájem správnou volbou. Pořízení vlastního bydlení je potřeba vždy velmi pečlivě naplánovat, jedná se o závažné finanční rozhodnutí.

Zdanění příjmů z pronájmu

Příjem z pronájmu je atraktivním pasivním příjmem, který je potřeba zdanit. Z příjmu z pronájmu se neplatí sociální pojištění a zdravotní pojištění. Dani z příjmu fyzických osob však ano, jedná se o příjem dle § 9 zákona o dani z příjmu. Lidé mající příjmy z pronájmu musí každoročně podávat daňové přiznání, ať už se jedná o penzisty nebo zaměstnance.

Petr Gola

Další články k tématu Koupě nemovitosti

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí