Uplatnění daňových slev u brigády

štítky Daně Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

I pracující studenti mohou u svého zaměstnavatele uplatnit daňové slevy při výpočtu čisté odměny z brigády. Jaké jsou podmínky? Jak je to při práci pro více zaměstnavatelů současně?

Všichni zaměstnanci mají nárok na základní měsíční daňovou slevu na poplatníka ve výši 2 070 Kč. Studenti mají dále nárok na měsíční daňovou slevu na studenta ve výši 335 Kč. Lze však uplatnit i další daňové slevy, pokud jsou splněny zákonné podmínky, např. daňovou slevu na invaliditu v závislosti na stupni invalidity nebo daňové zvýhodnění na děti. Pro uplatnění daňových slev je nutní mít podepsáno prohlášení k dani. Studenti, kteří si během letních měsíců přivydělávají současně pro více zaměstnavatelů, však mohou prohlášení k dani podepsat pouze u jednoho zaměstnavatele.

Praktický příklad 1)

Studentka vysoké školy Novosadová bude v červnu pracovat na základě dohody o provedení práce pro zaměstnavatele A, v měsíci červenci pro zaměstnavatele B a v měsíci srpnu pro zaměstnavatele C. V každém měsíci bude slečna Novosadová pracovat pouze pro jednoho zaměstnavatele. U každého zaměstnavatele může tedy slečna Novosadová podepsat prohlášení k dani a při výpočtu čisté měsíční odměny z dohody o provedení práce ji uplatní každý zaměstnavatel slevu na poplatníka ve výši 2 070 Kč a slevu na studenta ve výši 335 Kč.

Praktický příklad 2)

Student vysoké školy pan Kovář bude v měsících červnu, červenci a srpnu pracovat současně pro dva zaměstnavatele na dohodu o provedení práce. Prohlášení k dani podepíše pan Kovář u prvního zaměstnavatele, kde má vyšší hrubou měsíční odměnu, u tohoto zaměstnavatele se tedy uplatní daňové slevy (na poplatníka a na studenta). Při výpočtu čisté měsíční odměny u druhého zaměstnavatele se však již žádné daňové slevy neuplatní, neboť prohlášení k dani je možné mít na dané období (minimálně kalendářní měsíc) podepsáno pouze u jednoho zaměstnavatele.

Daňové slevy se musí doložit

Pouze pro uplatnění základní daňové slevy na poplatníka ve výši 2 070 Kč nemusí být doložen mzdové účetní žádný speciální doklad. Nárok na ostatní daňové slevy je tedy nutné doložit, pro uplatnění slevy na studenta tedy příslušným potvrzením školy. Veškeré daňové slevy mají vliv pouze na výpočet daně z příjmu fyzických osob. Sociální pojištění a zdravotní pojištění se vypočítává standardním způsobem. Studenti tedy nemají žádnou slevu na pojistném, pouze při výpočtu zdravotního pojištění nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ, jako je tomu u ostatních zaměstnanců.

Petr Gola

Další články k tématu Studium a práce

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí