Práce během prázdnin

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Mnozí studenti si chtějí během letních měsíců přivydělat různými brigádami. Jak se liší podmínky při práci na dohodu o pracovní činnosti a dohodu o provedení práce?

Výdělečně činní studenti v letních měsících vykonávají brigády zpravidla na dohodu o provedení práce a dohodu o pracovní činnosti. Při práci na dohodu o provedení práce je možné pro jednoho zaměstnavatele pracovat maximálně 300 hodin v kalendářním roce. Do rozsahu práce přitom započítává doba práce konaná zaměstnancem pro zaměstnavatele v daném kalendářním roce na základě jiné dohody o provedení práce.

Praktický příklad

Studentka vysoké školy Nováková si bude během letních měsíců přivydělávat současně pro 4 různé zaměstnavatele. Vždy na dohodu o provedení práce. Tento postup je možný. Současně je možné pracovat pro více zaměstnavatelů na dohodu o provedení práce a limit odpracovaných hodin se sleduje u každého zaměstnavatele zvlášť.

Pro dlouhodobější práci se hodí dohoda o pracovní činnosti

Pro dlouhodobější brigádu, kterou lze vykonávat i během studia, se zpravidla volí dohoda o pracovní činnosti. Na základě dohody o pracovní činnosti není možné vykonávat práci v rozsahu překračujícím v průměru polovinu stanovené týdenní pracovní doby. Dohodu o pracovní činnosti může přitom zaměstnavatel se zaměstnancem uzavřít, i když rozsah práce nebude přesahovat v daném kalendářním roce 300 hodin.

Písemná forma je nutností

Dohoda o provedení práce i dohoda o pracovní činnosti musí být uzavřeny vždy písemně. V dohodách o pracích konaných mimo pracovní poměr není zaměstnavatel povinen rozvrhnout zaměstnanci pracovní dobu. V dohodě o provedení práce musí být uvedena doba, na kterou se tato doba uzavírá. V dohodě o pracovní činnosti musí být uvedeny sjednané práce, sjednaný rozsah pracovní doby a doba, na kterou se uzavírá.

Praktický příklad

Student vysoké školy Pokorný si bude v letních měsících přivydělávat pro jednoho zaměstnavatele na dohodu o provedení práce a pro druhého zaměstnavatele na dohodu o pracovní činnosti. Lze pracovat současně na oba typy pracovních dohod.

Každá práce přináší cenné zkušenosti

I krátkodobé brigády jsou mnohdy velmi užitečné. Někteří studenti teprve díky brigádě zjišťují, že ne každý pracovní kolektiv je fajn, že šéf může být velmi přísný, vykonávat neoblíbenou práci je velmi náročné, delší dojíždění za prací bere hodně času nebo naopak zjistí, že u dané firmy chtějí po škole pracovat nebo chtějí zlepšit své studijní nedostatky.

Petr Gola

Další články k tématu Studium a práce

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí