První zaměstnání je velmi důležité

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Nástupu do prvního zaměstnání je potřeba věnovat maximální úsilí. Dobrý start do pracovního kolotoče je výborným odrazovým můstkem pro nastartování pracovní kariéry. První dny v práci nejsou jednoduché. Vše je nové. Rozhodně je vhodné si vše psát a nebát se ptát.

První dny v první práci jsou zpravidla náročné, ale pro další působení ve firmě velmi důležité. Skvělý první dojem a pozitivní vliv na spolupracovníky vše usnadní. Příjemné vystupování a pracovní elán, to jsou dobré předpoklady, jak rychle zapadnout do pracovního kolektivu a mít tak výrazně usnadněnou práci.

Umění se ptát

Při nástupu do prvního zaměstnání je většina mladých lidí nejistých a mají obavy, zdali vše zvládnou. Právě v prvních dnech je vhodné se ptát, především při nástupu do zaměstnání, kdy noví kolegové nebo školitelé mají více času, trpělivosti a ochoty pomáhat. Především v prvních pracovních dnech je možné získat nejvíce užitečných informací o dané pracovní pozici. Dobré je si vše zapisovat, neboť nával nových informací je značný. Současně je potřeba intenzivně pracovat na vlastní samostatnosti a rozhodnosti. Postupem času již budou časté otázky kolegům i vedoucím vadit. V dnešní době je kladen důraz právě na vlastní uvažování a samostatnost.

Přehnané finanční nároky odrazují

Úspěšné firmy si váží svých odborníků a snaží se jim nabídnout výborné pracovní podmínky, aby neměli důvod odcházet ke konkurenci. Nejvíce v současné době stoupají mzdy nejlépe hodnoceným zaměstnancům. Přestože někteří absolventi jsou skvěle profesně připraveni, tak z důvodu nulové praxe jim zaměstnavatelé nabízejí nižší mzdu než by si sami představovali. Nižší počáteční mzda by však neměla odrazovat. Výkonní zaměstnanci již po pár měsících svého zaměstnavatele přesvědčí o svých pracovních kvalitách a důležitosti pro firmu s ohledem na budoucnost. Vyjednávací pozice o výši mzdy po několika odpracovaných měsících a několika dobře splněných pracovních úkolech je zcela jiná než při nástupu do zaměstnání bez praxe. Vhodné je souhlasit s nižší počáteční mzdou s tím, že po skončení zkušení doby se sjedná nová mzda. Zaměstnanec i zaměstnavatel se budou navzájem lépe znát a jednání o mzdě bude probíhat již na základě praktických zkušeností.

Jak postupovat při pracovních problémech?

Někdy se stává, že absolvent velmi brzy pozná, že daná práce mu nesedí a pracovní kolektiv mu nevyhovuje. V takovém případě je dobré danou situace dobře zvážit. Ve zkušební době je možné pracovní poměr ihned ukončit. A to jak zaměstnanec, tak zaměstnavatel. Nikde však není záruka, že v příštím zaměstnání bude vše ideální. Mladí lidé alespoň s dvouletou praxí mají přitom na trhu práce mnohem lepší výchozí pozici než absolventi bez pracovních zkušeností. Jestliže se dají pracovní problémy zvládnout, tak je dobré počáteční těžkosti překonat, postupem času se pohled na práci může změnit. Se získanou praxí se bude nová práce v budoucnu lépe hledat.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí