Kdo nemá placenou dovolenou?

čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Na letní dovolenou se všichni těší. Konečně je možné si odpočinout a strávit příjemný čas s rodinou, načerpat novou pozitivní energii a věnovat se koníčkům. Většina zaměstnanců pobírá během dovolené náhradu mzdy, peníze obdrží na bankovní účet, přestože nepracují. Placenou dovolenou však nemají všichni.

Řada lidí pracuje během roku na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. Práce na dohodu je atraktivní z důvodu jednodušší administrativy a nižšího zdanění, když je měsíční odměna do limitu.

Z měsíční odměny na základě dohody o provedení práce neplatí sociální pojištění a zdravotní pojištění zaměstnanec ani zaměstnavatel, když je měsíční odměna 10 000 Kč a méně, u dohody o pracovní činnosti do 2 500 Kč.

Práce na dohodu o provedení práce nebo dohoda o pracovní činnosti však nezakládá nárok na dovolenou jako je tomu v případě standardního pracovního vztahu, ať už na dobu určitou nebo neurčitou. Kdo pracuje pouze na dohodu, ten nemá automaticky nárok na dovolenou. Při práci na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti vzniká nárok na dovolenou, pouze když je tento nárok zaměstnance písemně dojednán se zaměstnavatelem.

OSVČ mají neplacenou dovolenou

Každodenní život zaměstnance a osoby samostatně výdělečně činné se výrazně liší. A to i s ohledem na čerpání dovolené. Zaměstnanci mají nárok na placenou dovolenou stanoven v zákoníku práce. Pro OSVČ žádné takové opatření neplatí. Živnostníci mohou sice na rozdíl do zaměstnanců čerpat dovolenou libovolně a nemusí se s nikým na čerpání dovolené domlouvat, ale současně mají živnostníci vždy neplacenou dovolenou. Během dovolené žádnou náhradu mzdy jako zaměstnanci živnostníci nedostávají. V praxi mají živnostníci zpravidla méně volných dní než zaměstnanci a často preferují k dovolené prodloužené víkendy. Trendem živnostníků je více dovolených během roku, ale v kratším rozsahu.

Ideální je pasivní příjem

Mít pravidelný příjem z pronájmu nebo z kapitálového majetku je výhodné i s ohledem na čerpání dovolené. Peníze z pronájmu chodí pravidelně každý měsíc na bankovní účet bez ohledu na to, kde se pronajímatel nachází. Zdali je doma nebo v zahraniční na dovolené. Každý majitel nemovitosti by však měl výběru podnájemce věnovat velkou pozornost. Ideální je samozřejmě na začátku smluvního vztahu dohodnout první platbu na několik měsíců dopředu a stejně tak dostávat pravidelné nájemné každý měsíc dopředu.

Rodičovská dovolená

Za dobu čerpání rodičovské dovolené nevzniká nárok na standardní dovolenou. Zaměstnaná maminka, která je po celý rok na rodičovské dovolené se svým dítětem, nemá za tuto dobu nárok na klasickou dovolenou. Maminka na rodičovské dovolené je po celou dobu finančně zajištěna prostřednictvím pobíraného rodičovského příspěvku.

Petr Gola

Další články k tématu Dovolená v kostce

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí