Zdravotní pojištění při práci na dohodu o pracovní činnosti

štítek Pojištění čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Při práci na základě dohody o pracovní činnosti se zdravotní pojištění platí, když měsíční odměna je 2 500 Kč a více. Jestliže je měsíční odměna nižší, tak se z odměny zdravotní pojištění neplatí.

Přivýdělek formou dohody o pracovní činnosti s měsíční odměnou do limitu je výhodný zejména pro studenty, penzisty nebo ženy na rodičovské dovolené. Všichni tito občané mají vyřešen svůj pojistný vztah u své zdravotní pojišťovny. V registru příslušné zdravotní pojišťovny jsou tito lidé vedeni jako státní pojištěnci a zdravotní pojištění za ně platí stát. V měsících, kdy má pracovní měsíční odměnu nad limit, musí být zaměstnavatelem přihlášen jako zaměstnanec u příslušné zdravotní pojišťovny. Dohodu o pracovní činnosti může zaměstnavatel uzavřít, i když rozsah překročí 300 hodin. Odpracovaná doba nesmí překročit polovinu pracovní doby, tedy 20 hodin týdně.

Nevyřešený pojistný vztah

Kdo nemá vyřešen svůj pojistný vztah a pracuje na má příjem pouze na základě odměny na základě dohody o provedení práce nebo odměny na základě dohody o pracovní činnosti s měsíční odměnou do limitu, která se pro oba druhy dohod liší, ten je v registru své zdravotní pojišťovny veden jako OBZP (osoby bez zdanitelných příjmů). Co to v praxi znamená? Všechny OBZP si musí samy platit zdravotní pojištění. V roce 2015 činí měsíční platba 1 242 Kč (13,5 % z minimální mzdy 9 200 Kč). Zdravotní pojištění za každý měsíc musí být zaplaceno do 8. dne následujícího měsíce. Neplacení zdravotního pojištění je sankciováno a zdravotní pojišťovny exekučně vymáhají dlužné pojistné včetně dlužného penále.

Praktický příklad 1)

Pan Novák je zaměstnancem a přivydělává si měsíčně na základě dohody o pracovní činnosti. Měsíční odměna činí 2 400 Kč. Kolik zaplatí na zdravotním pojištění z dohody o pracovní činnosti na zdravotním pojištění?

Pan Novák má vyřešen pojistný vztah u své zdravotní pojišťovny, v informačním systému je veden jako zaměstnanec. Z hrubé mzdy ze zaměstnání platí pan Novák zdravotní pojištění. Z odměny z dohody o pracovní činnosti pan Novák zdravotní pojištění neplatí, neboť měsíční odměna je do limitu.

Praktický příklad 2)

Pan Svoboda je zaměstnancem a přivydělává si na základě dohody o pracovní činnosti pro jiného zaměstnavatele. Měsíční odměna plynoucí z dohody o pracovní činnosti je 11 000 Kč. Kolik zaplatí pan Svoboda na zdravotním pojištění z dohody o pracovní činnosti?

Přestože již pan Svoboda platí zdravotní pojištění ze svého hlavního zaměstnání, tak musí odvést zdravotní pojištění i z odměny z dohody o pracovní činnosti. Měsíční odměna je totiž nad limit. Z měsíční odměny ve výši 11 000 Kč je panu Svobodovi sraženo na zdravotním pojištění 495 Kč (11 000 Kč × 4,5 %) jeho zaměstnavatelem. Zaměstnavatel pana Svobody dále zaplatí na zdravotním pojištění 990 Kč (11 000 Kč × 9 %).

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí