Jaké státní příspěvky a daňové úlevy je možné čerpat?

Autor: Petr Gola
Rubriky:  Finance
Vydáno: 25. prosince 2014 0:00:00
zdroj: sxc.hu

Stát podporuje zodpovědné finanční chování formou nižší daňové povinnosti. Nebo státním příspěvkem na vybrané finanční produkty. Ať už uvedené podpory využíváte či nikoliv, tak je vhodné výši podpor znát a zohlednit je při rodinném finančním plánování. 

U každé otázky je možná pouze jedna správná odpověď. Maximálně lze tedy získat 12 bodů. Získali jste 9 bodů a více? Máte výborné znalosti ohledně daňové a finanční podpory ze strany státu. Rozhodně se Vám nestane, že byste státní finanční zvýhodnění nezahrnuli do svého finančního rozhodování.

 

1)      Maximální měsíční státní příspěvek na penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní spoření činí 230 Kč. Jak vysoká musí být minimálně měsíční úložka na smlouvu, aby vznikl nárok na takto vysoký příspěvek?

a)      500 Kč

b)      700 Kč

c)      1 000 Kč

 

2)      Státní příspěvek na stavební spoření činí 10 % z naspořené částky během roku. Státní příspěvek je však omezen maximální výší. Jak vysoký může být státní příspěvek na jednu smlouvu za rok?

a)      2 000 Kč

b)      3 000 Kč

c)      4 500 Kč

 

3)       Když má rodina (2 dospělí a 2 děti) uzavřeny 4 smlouvy o stavebním spoření a na každou vloží za rok 20 000 Kč, tak souhrnná státní podpora bude:

a)      4 000 Kč, za děti uzavírají smlouvu rodiče, dále mají rodiče smlouvu na sebe, proto může každý z rodičů čerpat státní podporu na sebe pouze jednou.

b)      8 000 Kč, státní podpora náleží na každé rodné číslo, na smlouvě u dětí je uvedeno rodné číslo dětí

 

4)      Jaká pravidla platí pro zasílání státního příspěvku na penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní spoření?

a)      Během roku je možné zasílat libovolné částky měsíčně. Peníze na smlouvu je možné posílat i nepravidelně. Státní příspěvek se následně vypočítá za celý rok ze zaslané částky během roku.

b)      Státní příspěvek přichází na smlouvu čtvrtletně v závislosti na sjednané měsíční platbě ve smlouvě. Libovolné úhrady nejsou možné.

 

5)      Zaplacené úroky z hypotéčního úvěru během roku snižují základ daně. Maximálně lze základ daně za rok snížit o částku:

a)      80 000 Kč

b)      220 000 Kč

c)      300 000 Kč

 

6)      Je možné uplatnit odpočet zaplacených úroků z úvěru na pořízení chalupy?

a)      Ano, zaplacené úroky z každé pořízené nemovitosti snižují základ daně. Při pořízení více nemovitostí a čerpání více hypotéčních úvěrů se celková částka odpočtu sčítá.

b)      Ne, odpočet zaplacených úroků z úvěru je možné uplatnit pouze u nemovitosti, kterými je řešena vlastní bytová potřeba. Tato podmínka není u rekreační nemovitosti splněna.

 

7)      Zaplacené příspěvky na životním pojištění během roku snižují základ daně. O jakou maximální částku je možné snížit daňový základ při splnění zákonných podmínek?

a)      6 000 Kč

b)      12 000 Kč

c)      24 000 Kč

 

8)      Když jsou účastníky hypotéčního úvěru oba manželé, který z nich uplatní daňový odpočet o zaplacené úroky?

a)      Je úplně jedno v jakém poměru si zaplacenou částku úroků oba manželé odečtou od základ daně, záleží pouze na nich.

b)      Daňový odpočet uplatňuje vždy manžel s vyšším příjmem.

c)      Daňový odpočet uplatní buď v plné výši jeden z manželů, nebo každý z manželů v poloviční výši.

 

9)      Roční příspěvky zaměstnavatele zaměstnanci na penzijní připojištění, doplňkové penzijní spoření nebo životní pojištění jsou do souhrnné částky 30 000 Kč zvýhodněny. Jak?

a)      Zaměstnanec z příspěvku zaměstnavatele neplatí povinné pojistné ani daň z příjmu. Zaměstnavatel rovněž z příspěvku neplatí povinné pojistné.

b)      Z příspěvku neplatí  povinné pojistné pouze zaměstnavatel.

c)      Při příspěvku zaměstnavatele v souhrnné výši 30 000 Kč za rok obdrží zaměstnanec od státu státní příspěvek ve výši 3 000 Kč (10 % z 30 000 Kč) na příslušné smlouvy.

 

10)  Při zrušení smlouvy o životním pojištění a jednorázovém předčasném výběru budou klienti od roku 2015 zpětně dodanit všechny daňové úlevy. Za jak dlouho?

a)      3 roky zpětně.

b)      5 let zpětně.

c)      10 let zpětně.

 

11)  Kdo dosáhne na daňovou úsporu 3 600 Kč za rok?

a)      Občan spořící 2 000 Kč měsíčně na smlouvu o penzijním spoření nebo doplňkovém penzijním spoření a 1 000 Kč měsíčně na svoji smlouvu o životním pojištění.

b)      Občan spořící 3 000 Kč měsíčně v libovolném poměru na smlouvu o životním pojištění a doplňkovém penzijním spoření.

c)      Občan spořící  měsíčně 1 000 Kč na doplňkové penzijní spoření nebo penzijní připojištění a 1 000 Kč na životní pojištění.

 

12)  Z jakého produktu je možné čerpat předdůchod?

a)      Z penzijního připojištění.

b)      Z životního pojištění.

c)      Z doplňkového penzijního spoření.  

 

Správné odpovědi: 1) C 2) A 3) B 4) B  5) C  6) B  7) B  8) C  9) A  10) C 11) A  12) C

Reklama

Další články tématu

Jaké daně platíte?

Zaměstnanci odvádí povinné daně ze své hrubé mzdy a živnostníci z hospodářského výsledku. To...

Co víte o zdravotním pojištění?

Zdravotní pojištění je povinnou daní. Všichni občané s trvalým pobytem na území Česka musí...

Důchodové minimum

Odchodu do důchodu by měli všichni občané již v produktivním věku věnovat dostatečnou pozornost....

Jak se počítá čistá mzda?

Zaměstnavatelé sjednávají se zaměstnanci hrubou mzdu. Zaměstnanci však musí odvést ze mzdy...

Témata

Daně za rok 2013

Daňové přiznání za rok 2013 je nutné podat na finanční úřad do 1. dubna 2014, za zaměstnance...

Co je dobré vědět o EET?

Na elektronickou evidenci tržeb se přechází postupně, v první fázi od 1. prosince 2016 budou EET...

Šetříme dětem

Všichni rodiče chtějí pro své děti to nejlepší. Dopřát dětem kvalitní vzdělání, podporovat ho v...

Zdravotní pojištění

Všichni občané s trvalým pobytem v ČR jsou zdravotně pojištěni a jsou pojištěncem jedné ze sedmi...

Mzdy v ČR

Mzdy v Česku stoupají nejenom nominálně, ale i reálně. Průměrná měsíční mzda atakuje 30tisícovou...

Reklama
Reklama

Neplacené volno

Kolik stojí neplacené volno a kdy lze čerpat?

V životě některých zaměstnanců dochází k situaci, že z různých důvodů potřebují čerpat volno nad zákonný rámec, v takových případech si mohou požádat o neplacené volno. Jaké jsou podmínky pro čerpání neplaceného volna?

Otevřete téma

Reklama

O webu DůmFinancí.cz | Inzerce | Loga

Užitečné: Seznam finančních úřadů | Aktuální kurzovní lístek ČNB

Partneři: Finanční poradenství | poradci-sobě.cz | Roští.cz | Bankovní poplatky.com | Moje poplatky.cz


Všechny materiály © Copyright 2006 - 2019 DůmFinancí.cz (dumfinanci.cz ). Všechna práva vyhrazena.
ISSN 1802-5153. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Ekonomický portál DůmFinancí.cz vydává společnost FINFOCUS, s.r.o., Smluvní podmínky , Soukromí
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o.