Živnost: Parazitismus nebo tvrdá práce?

štítek Daně čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V polovině letošního března se konal sjezd nejsilnější vládní opoziční strany. Kromě volby vedení ČSSD byly projednávány také daňové plány, které představil současný stínový ministr financí Jan Mládek. Bohužel pro něj v jeho projevu zaznělo nešťastné slovní spojení „paraziti“ a „OSVČ“, po čemž následovala jak ostrá kritika, tak diskuze na rovnost podmínek pro živnostníky a zaměstnance.

Na vystoupení pana Mládka reagovala okamžitě kritikou vláda a podnikatelská asociace. Premiér Petr Nečas se proti němu tvrdě ohradil a poukázal na to, že se jedná o pouhý útok na drobné podnikatele, jehož výsledkem má být zvýšení jejich odvodů do státního rozpočtu.

Rovněž vedení strany představované Bohuslavem Sobotkou se od slov svého straníka distancovalo a omluvilo. Bohuslav Sobotka v tiskovém prohlášení uvedl, že živnostníci, kteří dokáží uživit sebe a své rodiny i v době ekonomické recese, si stejně jako zaměstnanci zaslouží uznání.

S omluvou přišel krátce poté i sám Jan Mládek, který se celou situaci snažil zachránit vysvětlením toho, jak byl jeho výrok myšlen. V omluvě sice zaznělo, že živnostníci nejsou parazité, ale jinak byla omluva spíše útokem na současnou vládu, „která zcela selhala ve výběru daní, není ochotna řešit neúnosný rozdíl v podmínkách pro OSVČ a zaměstnance a de facto na jakákoli řešení propadu veřejných financí a kumulujících se problémů rezignovala“.

Na toto prohlášení svého stínového ministra reagoval šéf ČSSD, Bohuslav Sobotka komentářem, že Mládek pouze poukázal na dlouhodobý problém existence rozdílů v odvodech.

Právě témata výše odvodů a také rozdílnost v daňovém zatížení živnostníků ve srovnání se zaměstnanci byla schválena na sjezdu ČSSD jako jeden z vytyčených cílů strany pro budoucí období.

Petr Nečas v reakci na tyto plány vyjádřil svou obavu, že zvýšení výdajů a daňových povinností pro podnikatele povede k útlumu podnikatelských aktivit, zvýšení míry nezaměstnanosti a odlivu kvalifikovaných pracovníků do zahraničí. ČSSD dle slov premiéra nepochopila aktuální dění v Evropě a zůstává stále v pozici protireformní strany.

K zamyšlení

Ať už Jan Mládek svým výrokem zamýšlel vyjádřit cokoli, výsledkem je pouze další oddálení obou skupin, tedy zaměstnanců a živnostníků, na což upozorňoval především předseda Asociace malých a středních živnostníků v ČR, Karel Havlíček.

Nevhodně volená slova stínového ministra rozdmýchala vlnu emocí, která jednání stran o podmínkách podnikání v ČR jen stíží. Pro docílení vzájemné shody je důležité si uvědomit, že zaměstnání a podnikání jsou dvě odlišné věci. Nelze srovnávat jablka a hrušky. Jako vždy, vše má své výhody a nevýhody.

Šárka Pešková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí