Využijme všechny daňové slevy

štítky Daně Právo Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Daňové slevy mohou výrazně snížit daňovou povinnost, proto je potřeba je všechny řádně uplatnit a využít. Především slevu na manželku (manžela) ve výši 24 840 Kč. Nedopatřením můžeme totiž snadno přijít o možnost využít tuto vysokou slevu.

Všechny slevy na dani jsou uvedeny v § 35ba zákona o dani z příjmu (586/1992 Sb.). Za letošní rok 2012 půjde tedy v daňovém přiznání nebo ročním zúčtování prováděném zaměstnavatelem uplatnit tyto slevy na dani:

  • 24 840 Kč na poplatníka
  • 24 840 Kč na manželku (manžela) žijící s poplatníkem v domácnosti, jesliže její vlastní příjmy nepřesahují za rok 2012 částku 68 tisíc Kč. Jeli manželka (manžel) držitelkou průkazu ZTP/P tak se částka zvyšuje na dvojnásobek (tedy 49 680 Kč). Do vlastního příjmu manželky (manžela) se přitom nezapočítávají např.: dávky státní sociální podpory (např. rodičovský příspěvek), dávky sociální péče, příspěvek na péči, sociální služby, dávky pomoci v hmotné nouzi, státní příspěvky na penzijní připojištění, státní příspěvky na stavební spoření, stipendium. Na druhou stranu se započítávají příjmy ze zaměstnání, příjmy z podnikání, důchod, nemocenská, mateřská, podpora v nezaměstnanosti.
  • 2 520 Kč na invalidní důchod prvního nebo druhého stupně
  • 5 040 Kč na invalidní důchod třetího stupně
  • 16 140 Kč na průkaz ZTP/P
  • 4 020 Kč na studenta

Pozor hlavně na slevu na manželku

U většiny daňových slev není problém s jejich uplatněním, pouze na ně nesmíme zapomenout. Jiná situace je však u slevy na manželku. Již během roku je dobré sledovat vlastní příjmy manželky, aby překročení limitu o pár tisícovek nepřineslo více finanční škody než užitku.

Sledujeme přivýdělek manželky

Každoročně stoupá počet žen, které si při rodičovské dovolené přivydělávají jako OSVČ. Podmínky pro přivýdělek jsou pro příznivé, během rodičovské dovolené se jedná o vedlejší výdělečnou činnost, což přináší výhody při platbě sociálního pojištění, které se do zákonného limitu (60 329 Kč za rok 2012) neplatí. Pro uplatnění slevy přitom není rozhodující zisk, ale příjem. Jestliže jsou příjmy manželky na hranici 68 000 Kč za rok, tak je dobré dohlédnout, aby tutu částku nepřekročily, sleva na dani ve výši 24 840 Kč by nešla uplatnit. Třeba posunout inkaso na leden příštího roku.

Začít s přivýdělkem v novém roce

Do příjmu manželky se započítá mateřská. Jestliže tedy manželka čerpá během roku mateřskou ve výši 65 000 Ka a následně rodičovský příspěvek a chce si začít přivydělávat jako OSVČ, tak je vhodné začít až začátkem roku 2013 než koncem roku 2012.

Daňové zvýhodnění

V daňovém přiznání nebo ročním zúčtování lze rovněž uplatnit daňové zvýhodnění na děti. Daňové zvýhodnění činí 1 117 Kč za každý měsíc. Poprvé se uplatní za měsíc, kdy se dítě narodilo. Naposledy lze uplatnit v měsíci, kdy dítě dovrší 26 let. Jestliže se uplatňuje daňové zvýhodnění za 12 měsíců roku 2012, tak činí 13 404 Kč. Daňové zvýhodnění je v podstatě taky sleva na dani. Lze ji uplatnit až do výše celkové daňové povinnosti. V případě, že je nárok poplatníka na daňové zvýhodnění vyšší než jeho daňová povinnost, je vzniklý rozdíl daňovým bonusem. Zjednodušeně se jedná o případ, kdy poplatník nejenom že neodvede na dani z příjmu fyzických osob ničeho, ale naopak dostane na uvedený bankovní účet od příslušeného finančního úřadu vypočtený daňový bonus.

Daňové zvýhodnění lze uplatnit i na studenta, který si přivydělává během studia. Je však zapotřebí, aby byla dodržena podmínka společné domácnosti. Na to je dobré pamatovat, jinak nelze daňové zvýhodnění uplatnit.

Petr Gola

Další články k tématu Daňová optimalizace

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí