Je práce z domova „pohodička“?

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Mnoho zaměstnanců touží po práci z domova. Roste počet zaměstnavatelů, kteří takovou práci umožňují. Přesto má však práce z domova svá rizika, není to tak snadné, jak to na první pohled vypadá.

Zaměstnavatelé umožňují čím dál více svým zaměstnancům práci z domova. Snižují se náklady. Pracovat z domova mohou pouze zaměstnanci, kterým to povaha jejich práce umožňuje. S rozvojem techniky však počet zaměstnanů, kteří mohou svoji práci dělat doma, stoupá. Přestože je to pro některé zaměstnance sen pracovat z domovat, tak po několikatýdenní zkušenosti od této možnosti upouští. Když však všechno klape, tak je práce z domova oblíbeným firemním benefitem a možností, jak získat do firmy kreativní a inovativní lidi, pro které je práce z domova velmi důležitá.

Výhody práce z domova

Hlavní výhodou práce z domova je skutečnost, že může zaměstnanec snáze skloubit svůj profesní a osobní život. Práci si může lehce sám organizovat. Někdy bude více pracovat v sobotu a neděli a bude mít volno začátkem týdne. Nebo může pracovat po večerech a v noci. Zkrátka, jak mu to bude vyhovovat. Schopní zaměstnanci mohou prací z domova získat více volného času, protože odpadnou různé prodlevy. Navíc se ušetří čas dojížděním do práce. Práce je pohodlnější, protože nám stačí rifle a tričko, žádné kravaty nejsou potřeba.

Základem je samostatnost

Kdo chce pracovat z domova, ten musí být v první řadě samostatný. V práci tvoří porady, debaty, rozhovory značnou část pracovního dne. Z domova nelze neustále se radit, je to problematické a náročné. Bez samostatosti, kdy si člověk umí poradit i v nesnázích a rozhodnout se, jak pokračovat, to zkrátka nejde. Práce z domova je více určena pro individualisty, kteří nepotřebují tolik konzultací a rad.

Sám rozhodnu, sám si zorganizuji

Zaměstnanci pracující z domova musí výborně umět řídit a plánovat svůj čas. Musí mít vnitřní disciplínu a dodržovat stanovený režim a program. Při většině úkolů je nutné se několikrát při postupu rozhodnout, jak dál. Při práci z domova je odpovědnost za úkoly mnohem větší než při práci v kanceláři. Hlavním kontrolorem je totiž zaměstnanec sám sobě. Pracovní harmonogram a jeho dodržování je pro úspěch práce z domova velmi důležitý. Bez dobré organizovanosti přicházají potíže. Je potřeba nastavit dobře formu komunikace a spolupráce s ostatními zaměstnanci pracujících na daném úkolu. Současně je nutné být nad věcí. Umět ve vlastním domě nebo bytě oddělovat práci a soukromý život, což mnoho občanů rovněž nedokáže.

Doma je potřeba si určit pravidla

Zaměstnanci pracující z domova si však musí určit doma pevný řád a hlavně rodina musí akceptovat, že doma pracují. Někdy práce u počítače v křesle obývajícího pokoje pro ostatní nevědomky nepředstavuje práci, ale třeba hraní hry. Někdy bývá zaměstnanec pracující z domova více zatěžován péčí o domácnost než zaměstnanec chodící normálně do práce.

Petr Gola

Další články k tématu Netradiční výdělky

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí