Zkrácený úvazek a daně

štítky Daně Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V posledních letech v Česku sice obliba práce na zkrácený úvazek stoupá, přesto počet zaměstnavatelů nabízející práci na zkrácený úvazek je nižší než v západoevropských zemích. V Nizozemí pracuje na zkrácený úvazek dokonce 60 % všech žen.

Atraktivita zkrácených úvazků stoupá. V západní Evropě mnozí zaměstnavatelé nabízejí zkrácené úvazky u velkého počtu svých zaměstnanců. Proč?

  • Ve firmách během roku dochází k situacím, kdy stávající zaměstnanci pracující na plný pracovní úvazek již nestíhají, a přijmutí zaměstnance na zkrácený úvazek je pro firmy lepším řešením, než přesčasy zaměstnanců. Dalším důvodem je umožnění práce zaměstnankyním s malými dětmi. Mnohé maminky si této možnosti velmi cení. V budoucnosti se tento krok zaměstnavateli vyplatí. Loajalita a pracovní nasazení je u těchto zaměstnankyň vysoká. Mladé maminky jsou totiž rády, že neztratí pracovní kontakt a mohou být současně s dětmi a věnovat se rodině.
  • Produktivita zaměstnanců pracujících na zkrácený úvazek je velmi vysoká. Přestože pracují např. 4 hodiny denně, stihnou toho hodně. Při řešení pracovních úkolů jdou totiž rovnou na věc a neztrácí čas. Díky zaměstnancům pracujících na zkrácený úvazek můžeme dobře pokrýt firemní dostupnost ve večerních nebo ranních hodinách. Např. pro studenty jsou právě tyto časy ideální. Zkrácený pracovní úvazek je i možností, jak udržet ve firmě zkušeného zaměstnance, který již dosáhl důchodového věku. Na plný úvazek bychom ho již nepřemluvili, ale na částečný úvazek někteří aktivní penzisté rádi kývnou.

Podpora zkrácených úvazků = nižší nezaměstnanost

Zkrácené úvazky jsou u mnoha zaměstnanců velmi oblíbené. Možnost pracovat pouze např. 6 hodin denně je pro mnoho lidí velmi atraktivní. U mladé rodiny s dětmi je práce jednoho z manželů na zkrácený úvazek řešením, jak zvládnout péči o rodinu, neztratit pracovní dovednosti a znalosti a přitom mít dva příjmy. Podpora zkrácených úvazků se však vyplatí i státu, protože zkrácené pracovní úvazky pomáhají snižovat nezaměstnanost. Právě vysoká obliba práce na zkrácený úvazek je důvodem dlouhodobě nízké nezaměstnanosti např. v Nizozemí.

Na co si dát pozor? Na vyšší zdanění u nízké mzdy

Jestliže však v Česku zaměstnanci pracují na zkrácený pracovní úvazek a jejich měsíční mzda je nižší než 8 000 Kč, tak musí počítat s tím, že jejich zdanění je vyšší. Důvodem je nutnost odvést zdravotní pojištění vždy alespoň z 8 000 Kč. Za každého zaměstnance musí zdravotní pojišťovna obdržet na svůj účet každý měsící minimálně 13,5 % z minimální mzdy 8 000 Kč, tedy 1 080 Kč. U příjmu nad 8 000 Kč není problém. U nižších příjmů však ano.

  • Zaměstnavatel totiž vždy odvádí zdravotní pojištění za zaměstnance ve výši 9 % z jeho hrubé mzdy. Při hrubé mzdě 7 000 Kč zaplatí zaměstnavatel na zdravotním pojištění 630 Kč (tj. 9 % ze 7 000 Kč). Protože však musí být vždy odvedeno na účet zdravotní pojišťovny 1 080 Kč, tak je zaměstnanci z jeho hrubé mzdy sraženo na zdravotním pojištění 450 Kč (1 080 Kč – 630 Kč). Zaměstanec v tomto případě zaplatí efektivně na zdravotním pojištění 6,43 % (450 Kč: 7 000 Kč). Standardní sazba zdravotního pojištění placeného zaměstnancem je přitom 4,5 %. Zdanění zaměstnance je v tomto případě vyšší.
  • U daně z příjmu fyzických osob a sociálního pojištění se nic nemění, výpočet je stejný. Pouze u zdravotního pojištění je nutnost odvést zdravotní pojištění alespoň z minimálního základu.

Petr Gola

Další články k tématu Netradiční výdělky

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí