Proč nepracovat pouze na dohodu?

štítky Daně Penze Pojištění Právo Zaměstnání čtení na 4 minuty

foto: pond5, ilustrační fotografie

Dohoda o provedení práce je pro zaměstnavatele i zaměstnance v určitých případech výhodná. Důvodem je nižší zdanění a jednoduchá administrativa. Přesto by zaměstnanci neměli nikdy pracovat pouze na základě dohody o provedení práce.

Dohoda o provedení práce je výhodná pro studenty, penzisty, zaměstnance, OSVČ či ženy na rodičovské dovolené. Tedy pro všechny občany, kteří již mají vyřešen svůj pojistný vztah vůči OSSZ. Pracovat pouze na základě dohody o provedení práce však již přináší značné rizika.

Dohoda se nedaní pouze do 10 tisíc Kč

Od letošního roku lze na základě dohody o provedení práce pro jednoho zaměstnavatele pracovat až 300 hodin za rok. Dohoda o provedení práce musí být sjednána písemně, jinak je neplatná. Do měsíční odměny 10 tisíc Kč se z odměny neodvádí sociální ani zdravotní pojištění.

  • Zaměstnanec s hrubou mzdou 10 000 Kč, tak stojí zaměstnavatele 13 400 Kč. Zaměstnavatel totiž odvádí za svého zaměstnance povinné pojistné (9 % na zdravotním pojištění a 25 % na sociálním pojištění). Zatímco zaměstnanec pracující na základě dohody o provedení práce stojí zaměstnavatele 10 000 Kč.
  • Ušetří i zaměstnanec, protože z odměny do 10 000 Kč nemusí odvádět sociální pojištění (6,5 %) a zdravotní pojištění (4,5 %) jako v případě práce na klasický hlavní pracovní poměr.

Pracuji pouze na dohodu o provedení práce

Občané, kteří pracují pouze na základě dohody o provedení práce do 10 000 Kč, však nedělají dobře. Proč? Protože nejsou pojištění, což v praxi znamená, že:

  • Budou mít v budoucnu problém získat potřebnou dobu pojištění pro přiznání důchodu. Doba pojištění se přitom každoročně zvyšuje. Po roce 2018 bude zapotřebí získat 35 let pojištění. Při dlouhodobé práci pouze na dohodu o provedení práce, tak nemusí občané splnit podmínky pro přiznání starobního důchodu. Důchod není totiž automatický, jak si někteří občané mylně myslí. Nestačí dosáhnout pouze důchodového věku, ale je zapotřebí rovněž získat potřebnou dobu pojištění. Do doby pojištění se započítávají roky, kdy je z příjmu odváděno důchodové pojištění, což příjem na základě dohody o provedení práce nesplňuje. Jenom na doplnění si uvedeme, že do doby pojištění se započítávají i náhradní doby pojištění, např. péče o dítě do 4 let věku. Právě pro maminky na rodičovské dovolené je práce na základě dohody o provedení práce vhodným řešením, protože jsou již pojištěny z titulu „péče o dítě do 4 let“.
  • Stejně jako může být problém splnit podmínky pro starobní důchod, tak může být velice obtížné splnit v případě nečekaých zdravotních problémů podmínky pro přiznání invalidního důchodu. Rovněž pro přiznání invalidního důchodu nestačí mít zdravotní problémy, které uzná posudkový lékař OSSZ, ale je i nutné získat potřebnou dobu pojitěštění. Aby mohl být občanovi invalidní důchod vyplácen, tak musí splnit potřebnou dobu pojištění v posledních 10 letech. Délky doby pojištění je přitom odstupňována podle věku (do 20 let méně než 1 rok pojištění, od 20 let do 22 let 1 rok pojištění, od 22 let do 24 let 2 roky pojištění, od 24 let do 26 let 3 roky pojištění, od 26 let do 28 let 4 roky pojištění a nad 28 let 5 let pojištění). Především mladší občané pracující pouze na základě dohody o provedení práce, tak nemusí podmínky pro přiznání invalidního důchodu splnit.
  • Pouze práce na základě dohody o provedení práce do 10 tisíc Kč nezakládá rovněž nárok na nemocenské dávky. Např. mladá žena pracující pouze na dohodu provedení práce tak nesplní podmínku pro přiznání peněžitého přispěvku v mateřství (mateřské). Mateřská je přitom poměrně vysoká. Při příjmu 15 000 Kč na standardní pracovní poměr činí 10 380 Kč měsíčně. Žena, která nesplní podmínku pro výplati mateřské, dostává ihned po narození dítěte rodičovský příspěvek.

Dohoda a doplatek z ruky? Nebrat

Dohoda o provedení práce je výhodná pro všechny druhy přivýdělku, a to jak pro zaměstnance či OSVČ, dále pro penzisty, studenty a ženy na rodičovské dovolené. Pracovat však pouze na základě dohody o provedení práce výhodné není. V některých případech zaměstnanci nabízí práci na základě dohody ve výši 10 tisíc Kč a doplatek z ruky, že zaměstnanec ušetří na pojistném. Není to dobrá volba. Zdravotní pojištění stejně bude muset zaměstnanec platit, protože bude v registru zdravotní pojišťovny veden jako OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů) a měsíčně musí své zdravotní pojišťovně zaplatit 1 080 Kč (13,5 % z minimální mzdy). Dále nebude občan pojištěn, což přináší řadu rizik, jak jsme uvedli v textu. Dohoda o provedení práce je výhodná, avšak pouze pro přivýdělek.

Petr Gola

Další články k tématu Netradiční výdělky

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí