Jak je vysoká náhrada mzdy?

štítky Pojištění Právo Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Během prvních tří týdnů nemoci nedostávají zaměstnanci nemocenské dávky, ale náhradu mzdy, kterou jim vyplácí zaměstnavatel. OSVČ nemají na náhradu mzdy nikdy nárok. Jak vysoká je náhrada mzdy? A jak se počítá?

První tři týdny nemoci vyplácí zaměstnavatel náhradu mzdy, podpůrčí doba u nemocenského začíná tedy 22. kalendářní den. Výše nemocenského se liší dle délky trvání pracovní neschopnosti a poskytuje se za kalendářní dny. Náhradu mzdy vyplácí zaměstnavatel, nemocenskou OSSZ.

Náhradu mzdy upravuje zákoník práce

Náhrada mzdy je upravena zákoníkem práce. Zaměstnanci pobírají od svého zaměstnavatele náhradu mzdy po dobu prvních 21 dní, ale až od čtvrtého dne pracovní neschopnosti. Náhrada mzdy náleží pouze za dny, které jsou pro zaměstnance během prvních 21 dní pracovní neschopnosti pracovními dny. Výše náhrady mzdy závisí na dosaženém průměrném výdělku zaměstnance v předchozím čtvrtletí na jednu odpracovaou hodinu. I pro přiznání náhrady mzdy je potřeba splnit několik zákonných podmínek. Náhradu mzdy může vždy čerpat pouze zaměstnanec, OSVČ nikoliv.

Nárok na náhradu mzdy mají pouze zaměstnanci účastni na nemocenském pojištění. Pro přiznání náhrady mzdy je zapotřebí, aby zaměstnanec splnil podmínky nároku na nemocenskou (zaměstnanec je uznán lékařem dočasně pracovně neschopným). Náhrada mzdy náleží pouze, pokud trvá pracovní poměr (max. do vyčerpání podpůrčí doby určené pro výplatu nemocenské).

Náhrada mzdy se nedaní

Vyplacená náhrada mzdy je ze zákona osvobozena od daně z příjmu fyzických osob, sociálního pojištění i zdravotního pojištění. V některých případech má zaměstnanec nárok na náhradu mzdy pouze v poloviční výši. Např. při zavinění dočasné pracovní neschopnosti ve rvačce, jako následek opilosti či omamných látek nebo při spáchání úmyslného přestupku.

 

Jak se vypočítává náhrada mzdy?

Základem pro výpočet náhrady mzdy je průměrný výdělek zaměstnance v předchozím čtvrtletí na jednu odpracovanou hodinu. Základ pro výpočet náhrady mzdy se tedy zjišťuje stejným způsobem jako pro výpočet např. dovolené či příplatků. Průměrný hodinový výdělek se však redukuje (obdobně jako při výpočtu nemocenské). V roce 2013 jsou redukční hranice pro výpočet náhrady mzdy:

  • 151,03 Kč
  • 226,63 Kč
  • 453,08 Kč

Průměrný hodinový výdělek do výše první redukční hranice se započítává z 90 %, do druhé redukční hranice se započítá z 60 % a z třetí redukční hranice se započítá z 30 %. K průměrnému hodinovému výdělku nad 453,08 Kč se při výpočtu náhrady mzdy nepřihlíží. Výsledná náhrada mzdy následně činí 60 % z redukovaného průměrného hodinového výdělku.

Náhrada mzdy dle příjmu v roce 2013

V přiložené tabulce máme pro lepší orientaci uvedenu náhradu mzdy u jednotlivých příjmů v roce 2013.

Hodinová náhrada mdzy v roce 2013

Hodinová mzda Hodinová náhrada mzdy Hodinová mzda Hodinová náhrada mzdy
50 Kč 27 Kč 300 Kč 122 Kč
100 Kč 54 Kč 350 Kč 131 Kč
150 Kč 81 Kč 400 Kč 140 Kč
200 Kč 100 Kč 450 Kč 149 Kč
250 Kč 113 Kč 500 Kč 150 Kč

vlastní výpočet autora

Petr Gola

Další články k tématu Nemocenské dávky

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí