Nakupování je věda

štítek Nakupování čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Nakupování v dnešní době může být tak jednoduché a zábavné, že často nakupujeme věci, které vlastně nepotřebujeme. Nabídka zboží je veliká, konkurence široká, nákupní střediska tak lákavá a nakupování přes internet tak snadné. Odolat je mnohdy velmi těžké. Přitom právě správným nakupováním můžeme každý měsíc ušetřit.

Jestliže chceme hledat úspory na výdajové stránce rodinného rozpočtu, tak začneme tím, že budeme kupovat skutečně to, co potřebujeme. Oblečení, spotřební zboží nakupujeme v cenových relacích, které odpovídají naším současným příjmům. Umět nakupovat totiž může být velmi těžké.

  • U potravit se osvědčuje tradiční nakupování dle lístečku a nenakupovat každý den.
  • U oblečení ušetříme nakupováním v posezónních slevách (zimní oblečení nakoupíme cenově výhodněji na jaře a letní na podzim).

Proč nakupovat přes internet?

Velikou výhodou při hledání úspor za nákupy je internet. Existuje řada webů, které nám pomáhají hledat požadované zboží za nejnižší cenu. Při internetovém nákupu je však dobré zapojit do výběru internetového obchodu mimo cenu i vlastní zkušenosti nebo pověst daného obchodu. V posledních letech přibylo internetových obchodů, které pouze peníze inkasovaly a objednané zboží nezasílaly. Proto je výhodné objednávat v internetovém obchodu, který má i kamennou pobočku a umožňuje osobní odběr zboží. Jestliže má internetový obchod více poboček, taky dobře. Zkrátka raději připlatíme a objednáme zboží přes internet u seriózního, osvědčeného internetového obchodu. Oproti většině kamenných obchodů pořád ušetříme. Nejenom peníze, ale hlavně čas.

 Nestačí nám použité zboží?

Vysokých finančních úspor dosáhneme, jestliže nebudeme kupovat nové, ale použité zboží. Netýká se to pouze aut. Děti rychle rostou, kupovat každý rok nové lyžařské vybavení, oblečení nebo kolo je finančně velice nákladné. Zvláště pokud to nemůže zdědit mladší sourozenec. Což je běžné, když máme syna a dceru nebo je mezi sourozenci větší věkový rozdíl. Řada webů přitom umožňuje zprostředkování nákupu a prodeje spotřebního zboží. Rok nebo dva staré sportovní vybavení může být často jako nové a výrazně levnější. Nabízené zboží bývá doprovázeno řadou fotek a důkladným popisem. Tyto obchody jsou rovněž možností, kde prodat naše starší věci. Především třeba po dětech, protože z nich vyrostly.

 Jeden velký nákup se vyplatí

U potravin se vyplatí provádět jeden velký nákup týdně. Nákup si nejdříve v klidu doma promyslíme a napíšeme věci, které skutečně potřebujeme. Dle různých průzkůmů totiž nakoupíme přímo na místě v obchodě až 30 % věcí, které jsme neměli vůbec v plánu koupit. Dodržování nákupu pouze napsaných věcí znamená úsporu. Při velkém týdenním (čtrnáctidenním) nákupu v supermarketu nakoupíme vše, co potřebujeme. Určitě není od věci sledovat „akce“. I ve slevách však nakupujeme pouze věci, které skutečně potřebujeme. Sleva by neměla být pro nás magnetem, díky kterému kupujeme i nepotřebné věci do zásoby. Během týdne potom již nakupujeme pouze základní potraviny jako pečivo nebo mléko.

Za větším nákupem si dojedeme

V nákupních střediscích ve větších městech jsou ceny nabízeného zboží zpravidla nižší než v ostatních obchodech. U oblečení nebo sportovního vybavení, které je potřeba vyzkoušet, se proto vyplatí za nákupem vyjet do některého nákupního centra ve větších městech. Před odjezdem je vhodné si stanovit finanční limity na každou věc a opět nekupovat nic co skutečně nepotřebujeme. Dojížďka za nákupem neznamená, že musíme všechno koupit. Vyplatí se do jedné návštěvy soustředit nákup více zboží pro více členů rodiny. Opět šetříme penízi i čas.

Více času, možnost přivýdělku

Když máme více času, tak máme větší možnost si někdy přivydělat. Např. na dohodu o provedení práce. Když si přivyděláme na základě dohody o provedení práce, tak šetříme na daních. Jestliže je odměna z dohody o provedení práce za měsíc nižší než 10 000 Kč, tak z dané odměny neodvádíme sociální ani zdravotní pojištění. Pro jednoho zaměstnavatele můžeme během roku pracovat na základě dohody o provedení práce až 300 hodin.

Petr Gola

Další články k tématu Jak ušetřit na výdajích?

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí