Neplaťme zbytečně více na úrocích

štítky Realitní trh Úvěry a půjčky čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Většina rodin splácí nějaký úvěr. Mladé rodiny zpravidla splácí úvěr na bydlení. Zdravá míra zadlužení prospívá byznysu i rodině. Pořídit si za hotové bydlení nebo rekonstrukci bytu je totiž téměř nemožné. Čekat až neřetřím na byt je nerozumné. Správným výběrum úvěru a jeho načasováním však můžeme značně ušetřit.

Koupit si nové auto či elektroniku není pro většinu občanů žádný problém. Finanční společnosti se předhánějí se zaručeně výhodným úvěrem. Úvěry jsou zkrátka lehce dostupné. K úvěrům by měla každá rodina přistupovat velmi obezřetně. Splátka úvěru totiž činí podstatnou část rodinných výdajů. Rozdíly v zaplacených úrocích mohou být přitom značné. Nepřiměřené zadlužení však může dostat rodinu do problémů se splácením dluhu.

Na dluhy s rozumem

Každý úvěr je potřeba jednou zaplatit, a to včetně nemalých úroků. Každý nový úvěr je potřeba předem zvážit, zda je nutný a jestli si na novou věc nemůžeme raději našetřit (např. na spotřební zboží). Právě splátky úvěru patří mezi povinné měsíční výdaje, které výrazně každý měsíc omezují náš prostor pro snižování dalších rodinných výdajů a možnost tvořit si vlastní úspory.

 Úvěr na bydlení ano, na dovolenou ne

Pořídit si bydlení „za hotové“ je téměř nereálné. Zvažme však vždy své finanční možnosti a dopad splátek úvěru na náš rodinný rozpočet. Rozdílná je však příčina zadlužení. Bydlení či vzdělání jsou velmi dobrými investicemi. Zadlužení kvůli dovolené či dárkům může naši rodinu zbytečně dostat do velkých finančních problémů. Dluhy musíme platit vždy, jinak nám hrozí exekuce. Nezadlužujme se, pokud doba životnosti věci je kratší než doba splácení úvěru. Každou nabídku od finančních institucí si propočítejme a zjistěme, kolik skutečně zaplatíme v budoucnu. Úvěr si berme pouze do výše, kterou náš rodinný rozpočet snese. Myslet si, že snížíme výdaje na jídlo o nějakou stokorunu a budeme na danou věc mít, je špatné. Může totiž nastat situace, kdy nutně potřebujeme půjčit, ale nikdo nám kvůli našim dluhům již nepůjčí.

 Úvěr vyberme co nejlépe

Jako první žádejme o úvěr v bance, i když to trvá déle a některé instituce vám nabízejí donášku peněz až do bytu hned na druhý den. Netrpělivost se u úvěru nevyplácí. Rychlé úvěry bývají často drahé a nevýhodné. Nebankovní půjčky bez ručitele či zástavy bývají zpravidla vůbec nejdražší. Nebankovní společnosti nemají licenci od ČNB. Úvěr v bance sice nezískáme snadno, protože bankovní instituce požadují zajištění své pohledávky (např. zajištěním nemovitosti nebo ručitele). Máme však jistotu, že první problém se splátkou neznamená exekuci. Banky své klienty několikrát upomínají a mají snahu předejít soudnímu sporu. Před uzavřením každého úvěru je dobré si porovnat jednotlivé úvěry dle RPSN. Proč je RPSN důležité? Udává totiž procentuální podíl z dlužné částky, kterou dlužník zaplatí během roku v souvislosti se splátkami dluhu a všech dalších vedlejších poplatků jako je např. poplatek za uzavření smlouvy, za zpracování úvěru nebo za vedení úvěrového účtu. Porovnávat úvěry pouze dle úrokové sazby nebo výše měsíční splátky je nepřesné (některé poplatky mohou být velmi vysoké a banky mají jiný způsob výpočtu úroku).

 Optimalizujte splátky úvěru

Hypotéce nebo úvětu na bydlení se většina domácností nevyhne. Během několika let splácení úvěru na bydlení se však situace na finančním trhu určitě změnila. Po skončení doby fixace hypotéky není nikdy na škodu zkusit se podívat na nynější nabídku ostatních bank. Refinancováním hypotéky můžete výrazně ušetřit, je však zapotřebí důkladně prostudovat nabídku konkurence a rodinné priority (např. prodloužení doby splácení hypotéky). Při vyšší hypotéce je i několik desetinek u RPSN velmi významných.

Petr Gola

Další články k tématu Jak ušetřit na výdajích?

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí