Začínáme sestavením rodinného rozpočtu

štítek Spoření čtení na 3 minuty

foto: pond5, ilustrační fotografie

Všichni si chceme plnit naše sny a přání. Mnohé z nich závisí na našich finančních možnostech. Správným plánováním a řízením našich financí si můžeme dopřát nejvíce našich tužeb. Jak začít? Nejlepším začátkem je sestavení rodinného rozpočtu. Ten je potřeba sestavovat pravidelně a vždy jej dodržet. Třeba měsíčně.

Abychom měli více peněz na naše koníčky nebo zábavu, tak je potřeba současně se snažit zvýšit rodinné příjmy a omezit rodinné výdaje. Možnosti zvýšení příjmu jsou někdy těžko dosažitelné. Např. manželka je v současné době na rodičovské dovolené. Naproti tomu výdaje se dají většinou omezit.

Základem je finanční plánování

Počet lidí a rodin, kteří se dostávají do finančních problémů, v Česku neustále roste. Rok od roku stoupá počet nařízených exekucí, kterými jsou české soudy v posledních měsících doslova zavaleny. Mnoho lidí totiž přecenilo své finanční možnosti a nabralo si úvěry, které se ale musí splácet. Finanční plánování by nemělo být pouze záležitostí firem, ale i každé rodiny. Bohužel mnoho občanů starost o rodinné finance podceňuje. A to je chyba. Když chceme, aby nás naše auto bezpečně dovezlo do stanoveného cíle, musíme se o něj pravidelně starat. Když chceme uskutečňovat naše sny a přání, musíme řídit a plánovat naše finanční příjmy a výdaje. Nejlepším začátkem je sestavení rodinného rozpočtu. Ten je potřeba sestavovat pravidelně a vždy jej dodržet. Třeba měsíčně.

 Jak se sestavuje rodinný rozpočet?

Rodinný rozpočet je velmi důležitý. Na základě jeho pravidelného sestavování (např. v excelu, ale postačí i tužka a papír) přesně zjistíme, za co a kolik utrácíme. Pro sestavení rodinného rozpočtu nepotřebujeme znát složité matematické vzorce ani výpočty. Prvním krokem je vyčíslení všech rodinných příjmů. Naše výdaje se musí odvíjet od příjmů. V opačném případě se můžeme dostat do finančních problémů. Naším příjmem může být: mzda nebo plat, příjem z podnikání, rodičovský příspěvek a jiné státní dávky nebo příjem z pronájmu. Výdaje tvoří dvě položky: povinné a nepovinné. Do povinných výdajů musíme zahrnout splátky hypotéky a leasingu, nájemné, dopravné, školné a samozřejmě jídlo a prostředky do domácnosti. Mezi nepovinné výdaje patří všechny částky vyložené za zábavu, rekreaci, ukládání peněžních prostředků do finančních produktů. Výdajové položky sepisujeme velmi pečlivě. Právě zde se budeme snažit hledat rezervy a možnosti dodatečných úspor.

 Rozpočet je potřeba mít vyrovnaný

Rozpočet sestavujeme vždy vyrovnaný, pokud možno přebytkový. Volné peněžní prostředky investujeme a spoříme. Právě zvýšení měsíční částky ke spoření a investování je cestou, jak si dopřát v budoucnu vysněnou exotickou dovolenou nebo zajištění financí na studium našich dětí. Když nemůžeme v současné době zvýšit rodinné příjmy, neboť nemáme v práci šanci na přidání a nemůžeme najít lépe placenou práci, tak se o to více zaměřujeme na snižování výdajů. Prvním krokem je omezení nepovinných výdajů na minimum a u povinných výdajů zkusit najít rezervy. Každá stokoruna dobrá. V součtu to může znamenat za pár let zajímavou částku pro uspokojení našich potřeb.

 Základem jsou splnitelné cíle

Pravidelné sestavování rodinného rozpočtu a plánování rodinných financí je cestou, jak mít více peněz pro sebe a naše blízké. Pro životní spokojenost je důležité najít si vlastní spokojenost. Jak správně řekl filosof Demokritos, „je rozumný, kdo se nermoutí pro to, co nemá, nýbrž se raduje z toho co má“. Pro náš spokojený život je tedy důležité stanovit si splnitelné sny, které můžeme ovlivnit. Pravděpodobně se vaše příjmy budou v budoucnu zvyšovat, vždy ale při plánování počítejte s horší variantou. Jestliže naším hlavním přáním je nové auto, tak je samozřejmě rozdíl, jestli za 250 tisíc nebo za milión korun. Co nejrychlejší dosažení finančně dostupných přání je potom výsledkem našeho finančního plánování a investování volných financí. Abychom mohli co nejvíce spořit a investovat tak se musíme pokoušet hledat nové finanční příjmy a omezovat rodinné výdaje. Šetříme však s rozumem. Když si nic nedopřejeme, neustále hledáme, kde co koupíme o pár korun levněji, tak ztrácíme radost ze života. Tedy hlavní smysl toho, proč skutečně chceme šetřit. Abychom se v budoucnu měli lépe.

Petr Gola

Další články k tématu Jak ušetřit na výdajích?

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí