Příjmy z alternativních úvazků a důchod

štítky Penze Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Obliba práce na dohodu o provedení práce, dohodu o pracovní činnosti nebo zkrácený úvazek v posledních letech stoupá. Jak se však takové zaměstnání hodnotí pro výpočet důchodu?

Částku starobního důchodu ovlivňují pouze příjmy, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění. Ze zkráceného úvazku se sociální pojištění platí vždy, bez ohledu na částku hrubé mzdy nebo týdenní hodinový rozsah zkráceného úvazku. Hrubá mzda ze zkráceného úvazku se tedy v plném rozsahu započítává pro důchodové účely.

Praktický příklad

Paní XY pracuje na zkrácený úvazek (6 hodin denně) s hrubou mzdou 52000 Kč. Pan AB pracuje na plný úvazek s hrubou mzdou 38000 Kč. Pro budoucí výpočet starobního důchodu je na pan paní XY značně lépe než pan AB. Bude mít vyšší důchodovou mzdu a dobu pojištění budou mít za takto odpracované roky shodně vysokou.

Práce na zkrácený úvazek a vyšší důchod

Zaměstnanec pracující na zkrácený úvazek tak na tom může být důchodově lépe než zaměstnanec pracující na plný úvazek. Do doby pojištění se práce na plný úvazek i práce na zkrácený úvazek počítají shodně, z důvodu práce na zkrácený úvazek se doba pojištění nijak nepřepočítává nebo nesnižuje.

Zaměstnání na pracovní dohody

Příjmy z pracovních dohod se hodnotí do důchodových příjmů pouze v případě, že z hrubé odměny bylo zaplaceno sociální pojištění. Z dohody o provedení práce se platí sociální pojištění, když je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně (od roku 2025 dojde ke změnám) a z dohody o pracovní činnosti se platí sociální pojištění, jestliže je hrubá měsíční odměna 4000 Kč a více.

Praktický příklad

Paní YX pracuje pro tři zaměstnavatele na dohodu o provedení práce současně. Pro jednoho s hrubou měsíční odměnou 15000 Kč, pro dva s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč. Sociální pojištění se odvádí pouze z odměny ve výši 15000 Kč. Pro důchodové účely se tedy paní YX hodnotí pouze tato odměna. Paní YX je na tom pro budoucí výpočet starobního důchodu hůře než kolegyně pracující pouze pro jednoho zaměstnavatele za minimální mzdu ve výši 18900 Kč, přestože má měsíční disponibilní příjem vyšší.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí