Zdanění dohody o provedení práce v roce 2024

štítky Daně Pojištění Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Vzhledem k legislativním změnám u dohody o provedení práce bude nabídka práce na dohodu o provedení práce v příštím roce nižší, než je tomu v roce 2023. Podívejme se však, jak se bude hrubá odměna zdaňovat?

V rámci konsolidačního balíčku došlo k daňovým změnám i u dohod o provedení práce, které nakonec budou v účinnosti od července příštího roku. V první polovině roku 2024 tedy bude platit, že pokud hrubá měsíční odměna z dohody o provedení práce nepřekročí 10000 Kč, tak se z ní nebude odvádět povinné pojistné. I zaměstnanci pracující na dohodu o provedení práce mohou mít u zaměstnavatele podepsáno prohlášení k dani a mít nárok na slevu na poplatníka ve výši 2570 Kč. Při podepsaném prohlášení k dani se neplatí žádná daň z příjmu až do hrubé měsíční odměny 17100 Kč. Limit pro neplacení daně z příjmu (při podepsaném prohlášení k dani) se pro rok 2024 nemění.

Změny do července

Ve druhé polovině roku 2024 bude platit, že když bude hrubá měsíční odměna do 25 % průměrné mzdy, tak se z dohody o provedení práce nebude odvádět povinné pojistné. Při práci pro více zaměstnavatelů současně bude limit pro neplacení povinného pojistného 40 % průměrné mzdy, přičemž se však budou sčítat odměny ze všech pracovních dohod. Při práci na dohodu o provedení práce pro více zaměstnavatelů současně bude tedy práce na dohodu méně výhodná, neboť aktuálně se limit pro neplacení povinného pojistného sleduje u každého zaměstnavatele zvlášť.

Růst nákladů zaměstnavatele

Od ledna 2024 mají zaměstnanci pracující na dohodu o provedení práce nárok na placenou dovolenou, což značně zvýší mzdové náklady zaměstnavatelům nabízejících práci na dohodu o provedení práce. Současně legislativní změny v zákoníku práce platné již od října 2023 výrazně zvyšují administrativní zátěž u dohod o provedení práce. Pro některé zaměstnavatele může být dokonce administrativně náročnější přijmout zaměstnance na dohodu o provedení práce než na zkrácený úvazek. Nabídka práce na dohodu o provedení práce zejména ze strany menších zaměstnavatelů poklesne.

Petr Gola

Další články k tématu Daně ze mzdy 2024

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí