Hypotéka a odpočet úroků z úvěrů v manželství

štítek Daně přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Hypotéční úvěr si mohou společně vyřizovat i manželé, když pořizují nemovitost, která bude spadat do společného jmění manželů. V řadě případů dosáhnou manželé na zajímavější podmínky hypotéky než kdyby žádali jako jednotlivci, neboť jejich příjmy se pro účely hypotéky hodností společně.

Pořízení vlastního bydlení na hypotéku se většina občanů nevyhne. V případě, že však pořizovaná nemovitost odpovídá finančním možnostem žadatelů, tak se jedná o „dobrý dluh“. Zadlužení kvůli vlastními bydlení je v pořádku, i když aktuálně stoupá počet lidí, kteří se nechtějí finančně dlouhodobě vázat a upřednostňují nájemní bydlení. Řešení vlastní bytové situace je tedy individuálním rozhodnutím. Hypotéka pro manžele je však v mnoha případech zajímavým řešením.

Odpočet úroků z hypotéky

Pořízení vlastního bydlení je legislativou podporováno i formou možností snížení ročního daňového základu o zaplacené úroky z hypotéky. U manželů uplatní daňový odpočet buď jeden z nich nebo oba rovným dílem. Pokud jsou účastníky smlouvy oba manželé, tak mohou i formou daňového odpočtu optimalizovat svoji daňovou povinnost. Pro plné využití daňového odpočtu je nutné, aby oba manželé měli dostatečně vysoké zdanitelné příjmy. Jestliže má jeden z manželů vysoké příjmy a druhý nízké, potom je výhodnější, když daňový odpočet uplatní v plném rozsahu ten s vyššími příjmy.

Maximální daňový odpočet

Za rok 2023 je možné si snížit daňový základ o zaplacené úroky z úvěru, kterým je řešena vlastní bytová situace až o 300000 Kč. Pokud však byla hypotékou řešena vlastní bytová situace až od roku 2021, potom lze uplatnit daňový odpočet maximálně ve výši 150000 Kč. Všechny daňové odpočty se uplatňují až za celý kalendářní rok v ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání.

Petr Gola

Další články k tématu Manželství a finance

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí