Jak vysoké jsou přídavky na děti?

štítek Sociální dávky přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Rodiče s nižšími příjmy mohou čerpat i přídavky na děti. Finanční situace pro posouzení nároku na přídavky na děti se posuzuje komplexně, tedy příjem celé domácnosti. Jak vysoké jsou přídavky na děti v roce 2023?

Přídavky na děti patří mezi testované státní dávky. Nárok na přídavky mají pouze domácnosti, jejichž rozhodný příjem nepřekračuje 3,4násobek životního minima. V praxi tedy není pravidlem, že přídavky na děti čerpají pouze rodiny, kde oba rodiče nepracují nebo samoživitelé. Přídavky na děti čerpají i rodiny, kde oba rodiče pracují za nízkou mzdu. Zákonem jsou stanoveny dvě hranice přídavků na děti, a sice základní a zvýšené, přičemž na zvýšené mají právě nárok pracující rodiče.

Měsíční částka přídavků na děti

Částka přídavků závisí i na věku dítěte, na starší děti je částka přídavků vyšší:

  • Na nezaopatřené dítě do 6 let jsou základní přídavky na děti 830 Kč a zvýšené přídavky na děti 1330 Kč.
  • Na nezaopatřené dítě od 6 let do 15 let jsou základní přídavky na děti 970 Kč a zvýšené přídavky na děti 1470 Kč
  • Na nezaopatřené dítě od 15 let do 26 let jsou základní přídavky na děti 1080 Kč a zvýšené 1580 Kč.

Praktický příklad

Pan Michal je samoživitel, má dvě děti ve věku 5 let a 8 let. Má čistý průměrný příjem 23150 Kč. Pan Michal bude mít nárok na zvýšené přídavky na děti ve výši 2800 Kč. Hranice životního minima je 10000 Kč (dospělý 4470 Kč + nezaopatřené dítě do 6 let věku 2480 Kč + nezaopatřené dítě od 6 let do 15 let věku 3050 Kč). Rozhodný příjem nemá pan Michal vyšší než 3,4násobek životního minima, proto mu vzniká nárok na výše vypočtené přídavky na děti.

Petr Gola

Další články k tématu Dávky pro tatínky

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí